Twee Koninklijke Onderscheidingen bij Faculty of Science and Engineering
Vrijdagochtend 29 april 2011 ontvingen twee medewerkers van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) een Koninklijke Onderscheiding. Dhr. prof.dr. J.M. van der Hulst en dhr. prof.dr. P.G.M. Luiten zijn beiden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van der Hulst geniet als sterrenkundig onderzoeker grote faam en was als ASTRON-bestuursvoorzitter verantwoordelijk voor de exploitatie en uitbouw van de radiosterrenwachten Dwingeloo en Westerbork.
Luiten is hoogleraar Moleculaire neurobiologie en biologische psychiatrie en verrichtte baanbrekend onderzoek naar de rol van verminderde doorbloeding van hersenweefsel bij het ontstaan van dementie .
Nog vijf andere medewerkers bij de Rijksuniversiteit Groningen hebben op voordracht van de universiteit een Koninklijke Onderscheiding ontvangen: dhr. prof.mr.dr. F.T. Oldenhuis, dhr. prof.dr. G.J.E. Ashworth, mw. prof.dr. G.C.G. Dehue, dhr. prof.dr. H.L.M. Hermans en dhr. prof.dr. L. Hacquebord.
De heer prof.dr. J.M. van der Hulst
Thijs van der Hulst (Den Haag, 1948) geniet als sterrenkundig onderzoeker grote faam in de mondiale radio-astronomie en heeft veel bijgedragen aan de positionering van Nederland daarin. Hij was voorzitter van het bestuur van de NWO-Stichting ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radio-Astronomie, dat de sterrenkunde binnen en buiten Nederland wil stimuleren via de ontwikkeling van sterrenkundige waarneemapparatuur. Als zodanig was Van der Hulst verantwoordelijk voor de exploitatie en uitbouw van de radiosterrenwachten Dwingeloo en Westerbork, met name in de periode dat de wetenschappelijk zeer geavanceerde radiotelescoop LOFAR (Low Frequency Array) tot stand kwam.
Thijs van der Hulst wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
De heer prof.dr. P.G.M. Luiten
Paul Luiten (Den Haag, 1948), hoogleraar Moleculaire neurobiologie en biologische psychiatrie, is gespecialiseerd in onderzoek naar moleculaire processen die de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Onderzoek dat internationaal hoog is aangeschreven, zoals blijkt uit de vele keren dat zijn werk in de wetenschappelijke literatuur wordt geciteerd en de vele uitnodigingen die hij ontvangt om te spreken op wetenschappelijke conferenties.
Luiten verrichtte baanbrekend onderzoek naar de rol van verminderde doorbloeding van hersenweefsel bij het ontstaan van dementie. Hij toonde aan dat veroudering dikwijls gepaard gaat met een vernauwing van de bloedvaten in de hersenen. De voedingsstof glucose kan de hersencellen dan minder goed bereiken.
Daarnaast ontwikkelde Luiten een proefdierbesparende methode voor onderzoek naar de degeneratie van het ouder wordende brein. Eén hersenhelft dient daarbij als controle voor een kunstmatig op gang gebrachte degeneratie van de andere helft. Deze methode, die over de hele wereld wordt nagevolgd, vermindert het benodigde aantal proefdieren met vijftig procent.
Paul Luiten wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:30 |
Meer nieuws
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...
-
30 juni 2025
David Lentink partner in internationaal onderzoeksproject naar diernavigatie
Prof. dr. David Lentink is partner in het NaviSense project dat van de Duitse overheid 54,7 miljoen euro toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar de mechanismen die dieren gebruiken om te navigeren en hoe deze mechanismen technologie kunnen...
-
26 juni 2025
Prof. Adri Minnaard ontvangt RSC Chemistry Biology Interface Horizon Prize met Lipidomics team
Prof. dr. Adri Minnaard is met het ‘Lipidomics Team’ waar hij deel van uitmaakt, uitgeroepen tot winnaar van de Chemistry Biology Interface Horizon Prize van de Royal Society of Chemistry (RSC).