David Lentink partner in internationaal onderzoeksproject naar diernavigatie

Prof. dr. David Lentink is partner in het NaviSense project dat van de Duitse overheid 54,7 miljoen euro toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar de mechanismen die dieren gebruiken om te navigeren en hoe deze mechanismen technologie kunnen inspireren. Lentink gaat samen met technische en biologische collega's van de Universiteit van Oldenburg vliegende robots ontwikkelen, die zelfstandig kunnen navigeren.
Het onderzoek van Lentink betreft een van de vier aandachtsgebieden van het project. Nog aan te trekken promovendi gaan hier een bijdrage leveren bij de Rijksuniversiteit Groningen.
Grondig begrip van diernavigatie
Het doel van NaviSense is om een grondig, interdisciplinair begrip te creëren van de zintuigen en mechanismen die door dieren worden gebruikt om te navigeren hoe deze mechanismen technologie kunnen inspireren en de maatschappij, ecologie en biodiversiteit kunnen beïnvloeden. In het project werken internationaal vooraanstaande wetenschappers uit verschillende takken van biologie, natuurkunde, scheikunde, computerwetenschappen en sociale wetenschappen samen.
Oplossing voor maatschappelijke vraagstukken
De verworven kennis over dierlijke navigatie en de onderliggende sensorische mechanismen kan helpen bij het oplossen van belangrijke maatschappelijke vragen, bijvoorbeeld met betrekking tot de milieu-impact van antropogene sensorische vervuiling, de biodiversiteitscrisis, GPS-onafhankelijke navigatie van door mensen gemaakte apparaten en kwantumwaarnemingen bij omgevingstemperatuur.
Cluster of Excellence financiering
De subsidie is toegekend aan de Universiteit van Oldenburg voor een periode van zeven jaar. Het betreft een Cluster of Excellence financiering van de De Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG, Duitse Stichting voor Onderzoek).
Meer over het onderzoek
Laatst gewijzigd: | 02 juli 2025 11:21 |
Meer nieuws
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.