Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Opnieuw twee ERC Starting Grants toegekend

13 juli 2011

Prof. dr. D.J. Slotboom en prof.dr. A.M. van Oijen van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) krijgen elk een Europese ERC-subsidie van 1,5 miljoen euro voor hun onderzoek. De ERC-grants zijn bedoeld om excellente onderzoeksteams op te zetten of verder te versterken.

Dit brengt het aantal toegekende ERC Starting Grants in 2011 aan de Rijksuniversiteit Groningen op zeven, waarvan vijf aan de Faculty of Science and Engineering. Afgelopen maand werden  drie onderzoekers in natuurkunde en scheikunde reeds een Starting Grant toegekend.

Prof. dr. Dirk Slotboom (Biochemie, Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute) krijgt zijn ERC-grant (“Minimalist multipurpose ATP-binding cassette transporters”) voor onderzoek naar de manier waarop bacteriën vitamines binnenkrijgen. Hoewel sommige bacteriesoorten zelf vitamines kunnen maken, zijn veel ziekteverwekkende bacteriën - net als mensen - afhankelijk van de opname van vitamines uit hun voeding om te kunnen groeien. Het mechanisme waarmee mensen en bacteriën vitamines hun cellen in transporteren verschilt echter. Het onderzoek aan het bacteriële transport is fundamenteel van aard, maar kan in de toekomst leiden tot de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Prof. dr. Antoine van Oijen (Single-molecule biophysics, Zernike Institute for Advanced Materials) krijgt zijn ERC-grant voor zijn onderzoek naar DNA-replicatie, het proces dat verantwoordelijk is voor het kopiëren van het DNA vlak voordat  celdeling plaatsvindt. In zijn interdisciplinaire onderzoeksvoorstel “Single-molecule studies of the DNA replication machinery” beschrijft  Van Oijen de ontwikkeling van nieuwe fysische technieken die het mogelijk maken één enkel DNA-molecuul te manipuleren en het gedrag van individuele kopieereiwitten op dat ene molecuul te visualiseren. Met deze ‘single-molecule’ technieken hoopt hij te achterhalen hoe DNA gekopieerd wordt en hoe fouten in dit proces kunnen bijdragen tot ziekteprocessen.

Antoine van Oijen werd februari jl. een Vici-subsidie toegekend door de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).

Laatst gewijzigd:22 augustus 2024 13:34
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 02 juli 2025

    Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech

    Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...

  • 01 juli 2025

    ‘Geef zeehonden de ruimte’

    De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...

  • 30 juni 2025

    David Lentink partner in internationaal onderzoeksproject naar diernavigatie

    Prof. dr. David Lentink is partner in het NaviSense project dat van de Duitse overheid 54,7 miljoen euro toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar de mechanismen die dieren gebruiken om te navigeren en hoe deze mechanismen technologie kunnen...