Publieksavond Blaauw-sterrenwacht en tentoonstelling ‘Grenzeloos!’
26 en 29 april 2011
Locatie: de Blaauw-sterrenwacht in het Bernoulliborggebouw, Nijenborgh 9, Groningen (Zernikecomplex)
Toegang: gratis
Aanmelding: niet nodig maar voor de capaciteit van de sterrenwacht is beperkt. Als u zeker wilt zijn van een kaartje voor de rondleiding kunt u zich hiervoor opgeven op de website: www.rug.nl/sterrenwacht
Meer informatie
Volgende week (tussen dinsdag 26 en vrijdag 29 april) organiseert het sterrenkundige Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen een publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht met de nadruk op kosmische uitersten. Tijdens deze avond worden rondleidingen door de sterrenwacht gegeven, kunt u een lezing bijwonen over Einstein’s relativiteitstheorie en kan de tentoonstelling ‘Grenzeloos!’ bezocht worden.
De avond zal plaatsvinden tussen dinsdag 26 en vrijdag 29 april, maar de definitieve datum wordt bepaald op basis van de weersverwachting en zal 2 dagen van te voren bekend worden gemaakt op de website. Hiermee wordt de kans op observeren groter.
Wat is er te zien aan de hemel?
Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen door de sterrenwacht en bij mooi weer observeren met de Gratama Telescoop en verschillende kleine hobby-telescopen. De mooie ringen van Saturnus, bestaand uit ijs en meteorietstofdeeltjes, zullen duidelijk te zien zijn. Ook wordt het vizier gericht op de optische dubbelster Alcor-Mizar, verschillende sterrenstelsels en de Eskimonevel, een overblijfsel van een stervende ster.
Einstein’s relativiteitstheorie
Sterrenkundige Jakob van Bethlehem zal een lezing geven getiteld ‘Einstein’s relativiteit is voor iedereen’. Hierin zal hij Einstein’s relativiteitstheorie belichten op een manier die zelfs voor kinderen toegankelijk is. Hiervoor neemt hij kleine en eenvoudige stappen die iedereen kan volgen, maar die verrassende en verregaande gevolgen blijken te hebben.
Expositie ‘Grenzeloos!’
In de tijdelijke tentoonstelling ‘Grenzeloos!’ in de Bernoulliborg gaan we op zoek naar uitersten. Het extreem koude, snelle, kleine en zware geven ons direct inzicht in de wetten van de natuur. Wat is er te zien binnen een zwart gat? Wat zien we van de oerknal? Maar ook: hoe ontstaan de kleuren van een vlindervleugel? Deze tentoonstelling is ontwikkeld door o.a. Science LinX van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en loopt van 25 april tot eind juni.
Deelname
De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 21:00. De avond is gratis toegankelijk en aanmelding is niet nodig. Voor de rondleidingen in de sterrenwacht is de capaciteit echter beperkt. Wanneer u verzekerd wilt zijn van een kaartje voor de rondleiding, kunt u zich hiervoor opgeven op de website: www.rug.nl/sterrenwacht .
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:32 |
Meer nieuws
-
06 mei 2025
Netcongestie oplossen: “Beter gebruik maken van wat we nu al hebben”
Netcongestie vormt een groot probleem. Er is zeer geringe capaciteit om nieuwe huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk en het risico bestaat dat de energietransitie tot stilstand komt. Michele Cucuzzella, universitair...
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...