Biologieles op de weekendschool: "Meneer,deze dag vergeet ik mijn leven niet meer!"
IMC Weekendschool is in 1998 door psycholoog Heleen Terwijn - in samenwerking met handelshuis IMC - opgericht als school voor aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren van tien tot veertien jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken. Op de weekendschool kunnen jongeren kennismaken met interessante vakgebieden uit de wereld van cultuur en wetenschap (www.imcweekendschool.nl).
Onlangs hebben 4 enthousiaste biologen de kinderen in Groningen kennis laten maken met wat biologie zoal te bieden heeft. Twee evolutiebiologen zijn met de kinderen aan de slag gegaan om het paargedrag van sluipwespen te observeren en met twee moleculair biologen hebben de kinderen uit hun eigen wangslijmvlies DNA geïsoleerd.
Naast de praktische ervaring hebben de leerlingen deze dag geleerd wat (evolutie en een moleculair) biologen zoal doen en hoe je onderzoek met wespen of bacteriën kunt vertalen naar het dagelijks leven.
Dat het enthousiasme van de gastdocenten op de kinderen is overgewaaid blijkt uit bovenstaande quote van één van de leerlingen tijdens de lunchpauze.
Moleculaire Genetica: Auke van Heel en Anne Hesseling
Theoretische Biologie: Aniek Ivens
Evolutionaire Genetica: Saleta Pérez Vila


Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:32 |
Meer nieuws
-
17 juni 2025
ERC Advanced grants voor drie onderzoekers van de RUG
De Europese Onderzoeksraad heeft ERC Advanced grants toegekend aan Prof. Inga Kamp, prof. dr. Wouter Roos en prof. Syuzanna Harutyunyan.
-
13 juni 2025
Team ‘Lord of the Roads’ tweede bij RDW Self Driving Challenge
Het team ‘Lord of the Roads’ van de Universiteit van het Noorden, waarin studenten van onderwijsinstellingen Noorderpoort, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen samenwerkten, is tweede geworden in de Open Categorie van de RDW Self...
-
12 juni 2025
De verliezers van onze huidige landbouw
Boeren telen tegenwoordig nog maar een beperkt aantal gewassen, en dat heeft nogal wat gevolgen voor de dieren die er leven. Raymond Klaassen onderzoekt welke aanpassingen boeren zouden kunnen doen zodat de grootste verliezers van de huidige...