Groen licht voor vleermuis
Led-straatverlichting Afwateringskanaal Assen zuinig én natuurvriendelijk
Watervleermuizen worden niet verstoord door groene led-straatverlichting. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Bèta wetenschapswinkel van de Rijksuniversiteit Groningen voor de gemeente Assen.
Groene led-verlichting kost veel minder energie dan traditionele witte PPL straatverlichting en lijkt nu ook beter voor de natuur. Dat is een opsteker voor gemeentes die willen overschakelen op duurzame straatverlichting.
Ecologiestudent Tijs Glazenborg telde in de nazomer van 2009 hoeveel water vleermuizen ’s avonds het Afwateringskanaal in Assen passeren. Het Afwateringskanaal is een belangrijke vliegroute en foerageergebied voor diverse soorten vleermuizen.
Voor het onderzoek vergeleek Glazenborg drie situaties: witte PLL-lampen, groene led-lampen en geen verlichting. Bij groene led-verlichting komen ongeveer evenveel watervleermuizen langs als in de ongestoorde, onverlichte situatie. Er zijn aanwijzingen dat intensiever, wit licht vleermuizen aantrekt en dus hun natuurlijk gedrag verstoort.
De gemeente Assen wil in het recreatieve gebied rond het Afwateringskanaal verlichting invoeren vanwege de sociale veiligheid. Tegelijk wil zij de natuur zo min mogelijk verstoren. Omdat mensen met groen licht ’s nachts ook goed kunnen zien, lijkt groene led-verlichting de beste keus.
Het onderzoek is uitgevoerd onder begeleiding van prof.dr. Joost Tinbergen, dierecoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en met medewerking van de vleermuiswerkgroep Drenthe en Bureau BügelHajema te Assen.De coördinatie was in handen van Karin Ree, Bèta wetenschapswinkel Rijksuniversiteit Groningen.
Noot voor de pers
Wethouder Alex Langius, gemeente Assen, heeft het rapport in ontvangst genomen op maandag 1 maart 10.00 uur in de Collegekamer van het stadhuis, Noordersingel 33.
Meer informatie:
- over het onderzoek en bestellen van het rapport
Karin Ree, Bèta wetenschapswinkel RUG, tel. 050-363 4132, e-mail: c.m.ree@rug.nl
- over het verlichtingsbeleid van de gemeente Assen
Aad Verheul, Dienst Stadsbeheer, tel. 059-236 6454, e-mail: a.verheul@assen.nl
Rapport
Groen licht aan het Havenkanaal
Effecten van groene led straatverlichting op het gedrag van de watervleermuis
Tijs Glazenborg
Bèta wetenschapswinkel RU Groningen, 2010-3
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:31 |
Meer nieuws
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...
-
30 juni 2025
David Lentink partner in internationaal onderzoeksproject naar diernavigatie
Prof. dr. David Lentink is partner in het NaviSense project dat van de Duitse overheid 54,7 miljoen euro toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar de mechanismen die dieren gebruiken om te navigeren en hoe deze mechanismen technologie kunnen...
-
26 juni 2025
Prof. Adri Minnaard ontvangt RSC Chemistry Biology Interface Horizon Prize met Lipidomics team
Prof. dr. Adri Minnaard is met het ‘Lipidomics Team’ waar hij deel van uitmaakt, uitgeroepen tot winnaar van de Chemistry Biology Interface Horizon Prize van de Royal Society of Chemistry (RSC).