EUR 2,9 miljoen NWO financiering voor nieuw moleculair scanapparaat

Prof. Dr. Patrick van der Wel van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangt een NWO subsidie van EUR 2,9 miljoen voor het ontwikkelen van een speciaal moleculair scanapparaat voor onderzoek naar moleculaire machines, 'groene' materialen, medicijndragers en ziekten die verband houden met veroudering. De nieuwe faciliteit wordt gehuisvest en ontwikkeld bij het Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM) van de RUG.
Van der Wel is de coördinator van het project, dat de financiering ontvangt vanuit het NWO onderzoeksprogramma ‘Wetenschappelijke Infrastructuur: nationale consortia’. De bedoeling is dat op termijn landelijk en internationaal gebruik gemaakt kan worden van de nieuwe infrastructuur.
Moleculaire MRI-scan technologie
Het moleculaire scanapparaat dat wordt ontwikkeld gaat beter zichtbaar maken hoe moleculen bewegen en op elkaar inwerken. Dit gaan de onderzoekers doen door licht en microgolven te combineren met een soort van moleculaire MRI-scan technologie. Het belangrijkste doel is om nieuw onderzoek mogelijk te maken aan oppervlakken van materialen, zoals katalysatoren en materialen voor zonnepanelen.
Consortium
Partners zijn het Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, TU Delft, Wageningen Universiteit en andere instellingen in heel Nederland. Doel is om het consortium nog verder uit te breiden.
Onderzoeksprogramma Wetenschappelijke Infrastructuur
Met het onderzoeksprogramma ‘Wetenschappelijke Infrastructuur: nationale consortia (WI)’ investeert NWO in totaal ruim 21 miljoen euro in vijf projecten voor vernieuwende wetenschappelijke infrastructuur. Deze investeringen ondersteunen de ontwikkeling van hoogwaardige apparatuur, dataverzamelingen en software.
Lees meer
Laatst gewijzigd: | 27 mei 2025 10:14 |
Meer nieuws
-
25 juli 2025
Nieuw inzicht in hoe cellen de activiteit van hun genen regelen
Een nieuwe publicatie, onder leiding van moleculair bioloog Danny Incarnato van de RUG, beschrijft honderden RNA schakelaars in de E.coli bacterie en in menselijke cellen.
-
23 juli 2025
Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife
Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor een nieuwe telescoop die gammastraling kan opvangen veroorzaakt door extreme...
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...