Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukVerkennen & opzetten

Inlezen: waarom?

Wanneer je een onderwerp voor je profielwerkstuk hebt bedacht, is de volgende stap bepalen wat je precies wilt gaan onderzoeken. Deze stap is vaak niet zomaar gemaakt, aangezien het onderwerp wat je hebt gekozen vaak nog erg breed is. Dus op welke wijze kun je een breed onderwerp omzetten in een specifieke hoofdvraag? Misschien raad je het antwoord al; door jezelf in te lezen.

Het onderstaande mailtje is een mooi voorbeeld van de relevantie van jezelf inlezen:

Lees je in om je profielwerkstuk beter te maken
Lees je in om je profielwerkstuk beter te maken

Waarom heeft deze scholier moeite met het bedenken van een hoofdvraag? Omdat hij/zij zich nog niet voldoende heeft ingelezen, waardoor het onderwerp nog veel te breed is om te onderzoeken. Ten eerste gaat het over een onderzoek naar een heel werelddeel, Noord-Amerika, en tevens hoe dit werelddeel wordt beïnvloed door meerdere factoren. Dit onderwerp is simpelweg te groot om te kunnen onderzoeken in een profielwerkstuk.

Door middel van inlezen kom je erachter welk deel van je onderwerp je het meest interessant vindt. Hierdoor kun je je onderwerp goed afbakenen en vervolgens specifieke hoofd- en deelvragen formuleren, waardoor het zoeken naar relevante literatuur ook veel gemakkelijker wordt!

Laatst gewijzigd:06 augustus 2018 14:37