Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukGammasteunpuntOnderwerpen

Oorlogsgeografie

Hoe kan je aan de hand van geografie oorlogen verklaren? Wat voorspelt de wereldkaart ons over komende conflicten? Combineer aardrijkskunde eventueel met geschiedenis om een boeiend profielwerkstuk te schrijven.

De wraak van de geografie en geopolitiek

Waarom begon de Arabische lente uitgerekend in Tunesië? In de huidige geglobaliseerde en gedigitaliseerde wereld vervagen de grenzen vaak en wordt er niet stilgestaan bij het feit dat de geografie de wereldpolitiek diepgaand beïnvloeden. De oorlog in Afghanistan had voorspoediger kunnen verlopen als de invasietroepen de geografie van het land beter gekend hadden. Maar ook de vruchtbaarheid van landen speelt een belangrijke rol in de kwetsbaarheid van landen. En wat dacht je van de kwetsbaarheid maar tevens het voordeel van eilanden?

Je profielwerkstuk

Robert D. Kaplan schreef er een boek over: De wraak van de geografie. Dit boek kan veel inspiratie bieden voor je profielwerkstuk. Aangezien je profielwerkstuk vooral niet te breed moet zijn, is het wellicht leuk om in te zoomen op Nederland. Wat was de rol van de geografie in de Eerste en/of Tweede Wereldoorlog? Ook kun je de Arabische lente vanuit een geografische blik verklaren. Zo zijn er nog tal van voorbeelden waar je de geografie kunt verbinden aan oorlog en conflict.

Vind je dit een leuk onderwerp?

Dan is een studie Ruimtelijke Wetenschappen misschien iets voor jou.

Vragen?

Wanneer je vragen hebt over je PWS, kun je deze altijd stellen aan het Gammasteunpunt! Mail naar gammasteunpunt@rug.nl.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 09:42