OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieStudieondersteuningProfielwerkstukGammasteunpunt

'Jury vond het rekenkundig indrukwekkend'

door Wim van Dijk

Huizen - Hoe voorspel je de beurs? Intrigerende vraag voor financieel geïnteresseerden.

Ewoud Croll en Remco van Bruggen, leerlingen vwo 6 van de Huizermaatschool, scoorden afgelopen weekend met hun profielwerkstuk 'Hoe voorspel je de beurs?'. Ze behaalden op de Universiteit van Groningen de derde plek in de strijd om de Jan Pen-prijs, waarvoor 130 inzendingen binnenkwamen.

,,Ze vonden onze rekenkundige kant verbazingwekkend'', zegt Ewoud. Het duo onderzocht, begeleid door docent Matthijs Pierik, twee beleggingsmodellen: Candlesticks en dat je beter in de winter dan in de zomer kunt beleggen. ,,Dat is een oude beurswaarheid, maar het klopt nog steeds'', aldus Remco. In het verleden heeft iemand dat al eens onderzocht. Remco deed het over de laatste twaalf jaar. ,,En het beeld is eigenlijk nog sterker geworden.'' De reden is simpel: in de zomer denkt men meer aan vakantie dan aan beleggen.

Ewoud bekeek het model Candlesticks. ,,Dan bekijk je de ontwikkelingen van dag tot dag. Kijken of je daar een patroon in kunt ontdekken.'' Wat is nu het beste? ,,Het hangt er maar van af wat je wil. Wil je de beurs iedere dag in de gaten houden of niet.'' Op YouTube is een 2,5 minuut durend filmje te zien. De beursvloer, grafieken flitsen over het scherm. Tussendoor geeft het duo toelichting.

Zelf mogen ze, omdat ze nog geen achttien jaar zijn, nog niet beleggen. Remco denkt er wel over om het te gaan doen, Ewoud is er minder mee bezig. De prijs bedroeg honderd euro. Gaat daarmee belegd worden? Ewoud, lachend: ,,Dan moet er nog wel wat spaargeld bij.''

De Gooi- en Eemlander, 12 april 2013

Laatst gewijzigd:09 september 2015 14:16