Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieStudieondersteuningProfielwerkstukAlfasteunpuntHoe schrijf je een pws?

Wat voor bron kies je?

Voor het gemak onderscheiden we twee soorten bronnen: primaire bronnen en secondaire bronnen. Beide zijn belangrijk voor je onderzoek.

De steen van Rosetta is een zeer belangrijke primaire bron. Dankzij de door de Franse troepen in 1799 gevonden steen kon het Egyptische hiërogliefenschrift definitief ontcijferd worden.
De steen van Rosetta is een zeer belangrijke primaire bron. Dankzij de door de Franse troepen in 1799 gevonden steen kon het Egyptische hiërogliefenschrift definitief ontcijferd worden.

Primaire en secundaire bronnen


Primaire bronnen zijn bronnen die van eerste hand komen, zoals interviews, brieven en dagboeken. Secondaire bronnen zijn juist commentaren op en interpretaties van die primaire bronnen. Dit kunnen handboeken of artikelen zijn, maar ook je eigen profielwerkstuk. Bij je PWS zal je vooral bezig zijn met secundaire bronnen zoals boeken, maar het komt ook wel eens voor dat je een interview houdt of krantenartikelen analyseert.

Wanneer is het gebruik van een primaire bron van belang? Zij kunnen een interessante bijdrage leveren aan je onderzoek. Een interview brengt bijvoorbeeld nieuwe meningen in inzichten aan het licht. Ook kan een interview een nieuwe bijdrage leveren aan je vakgebied. Tot slot kan een interview een persoonlijke invalshoek vormen (zoals een interview met je oma over de oorlog). Als je een interview houdt, wees dan goed voorbereid en op de hoogte van de stof. Kom dus niet onvoorbereid naar een interview. Dit is niet alleen zonde van je tijd, maar ook van dat van de geïnterviewde.

Door naar: 'Hoe betrouwbaar is mijn bron?'

Terug naar: 'Wanneer verwijs je naar bronnen?'

Terug naar het hoofdmenu: 'Alles over bronnen'

Vragen? Mail naar: alfasteunpunt@rug.nl .

Laatst gewijzigd:05 april 2017 16:21