Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntHoe schrijf je een pws?

Praktijkonderzoek

Tijdens je profielwerkstuk alleen maar met je neus in de boeken? Ben je mal?! Er zijn veel leuke praktijkgerichte onderzoeken te doen. Sterker nog: ze leiden juist tot nieuwe inzichten en invalshoeken. Hieronder worden de vijf methoden genoemd die binnen de alfawetenschappen het vaakst worden gebruikt. Klik op het kopje voor meer informatie. Aan de slag!

1.       Primair bronnenonderzoek

Kranten, oorlogsdagboeken en originele documenten: primaire bronnen zijn er in allerlei vormen en maten. Waar vind je ze? Hoe ga je ermee om?

2.       Interview

Het lijkt heel makkelijk, iemand interviewen, maar de werkelijkheid ligt vaak anders. Hoe benader je iemand voor een interview? Waar moet je tijdens je interview op letten? Hoe stel je goede vragen op?

3.       Enquête

Een enquête levert een interessante inzage in hoe een groep over een bepaald onderwerp nadenkt. Hoe baken je zo’n groep af? Hoe neem je enquêtes af? En hoe verwerk je ze?

4.       Observaties

Hoeveel procent van jouw dorp gooit afval van een ander in de prullenbak? Of hoe vaak kijken mannen en vrouwen op hun mobiel tijdens het eten? Waarom praten wij anders in een groep? Gedrag en taal kun je goed analyseren door alleen al om je heen te kijken. Anders dan interviews en enquêtes leveren observaties op een snelle manier inzage in hoe menselijk gedrag werkt. Maar hoe pak je het aan?

5.       Toetsen

Laatst gewijzigd:21 maart 2017 10:23