Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntHoe schrijf je een pws?

Het afbakenen van de onderzoeksvraag

Op basis van het doel dat je met je onderzoek hebt, stel je een onderzoeksvraag op. Bij het formuleren van je onderzoeksvraag is het van belang dat je vraag niet te breed of te smal is.  Een onderzoeksvraag die te breed of te smal is, kan voor problemen zorgen. Een onderzoeksvraag die te breed is, is vaak niet uitvoerbaar. Bovendien loop je bij een te brede onderzoeksvraag de kans dat je tijdens je onderzoek door de bomen het bos niet meer ziet. Een voorbeeld van een te brede onderzoeksvraag is:

  • Kun je de Duitse literatuur vergelijken met de Oostenrijkse en Zwitserse literatuur?

Deze vraag is niet genoeg afgebakend: gaat het om alle literatuur in alle perioden? En op welke punten wil je vergelijken? Deze vraag zou je daarom beter kunnen vervangen door bijvoorbeeld:

  • Is de periode van de Romantiek in de Duitse literatuur te vergelijken met de Oostenrijkse en de Zwitserse Romantiek?

Als je onderzoeksvraag daarentegen te smal is, ben je vaak te snel klaar met je onderzoek. Bovendien is het moeilijk om bij een smalle onderzoeksvraag veel diepgang aan je onderzoek te geven. Een voorbeeld van een onderzoeksvraag die te smal is, is:

  • Was Aletta Jacobs de eerste vrouwelijke student in Nederland?

Deze vraag kun je eigenlijk alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden. Wanneer je deze vraag onderzoekt, zul je er al snel achterkomen dat Aletta Jacobs inderdaad de eerste vrouwelijke student in Nederland was die haar studie geneeskunde succesvol afrondde. Maar Anna Maria van Schurman had al veel eerder ook als studente colleges bijgewoond. Dus de vraag is interessanter dan op het eerste gezicht gedacht, alleen niet echt profielwerkstuk vullend. Daarom kun je deze vraag beter vervangen door bijvoorbeeld:

  • Wat heeft Aletta Jacobs betekend voor de positie van de vrouw in Nederland?

Laatst gewijzigd:15 juni 2017 12:27