Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntFrans

Franstalige literatuur uit Afrika

Ben jij geïnteresseerd in literatuur, is Frans je favoriete vak, of weet je niet welke boeken je moet kiezen voor je leeslijst? Lees dan snel verder! In dit artikel vind je informatie over Franstalige literatuur uit Afrika, het continent waar Frankrijk veel koloniën had. Waarom ontstond hier juist zo'n sterke literaire stroming, wie zijn de prominente vertegenwoordigers daarvan en wat typeert hun romans? Je leest het hier!

Tahar Ben Jelloun
Tahar Ben Jelloun

Kolonialen en hun taal

Tot de jaren zestig van de 20e eeuw waren veel Afrikaanse landen koloniën van Europese staten. Frankrijk had met name in het noorden van het Afrikaanse continent veel koloniën. De Fransen hebben heel actief geprobeerd de lokale bevolking hun taal te leren, met succes. Veel Afrikaanse schrijvers van nu publiceren niet in het Arabisch, Berber of een andere lokale taal, maar juist in het Frans, de taal van de vroegere overheerser. Dit gegeven is een interessant uitgangspunt voor een profielwerkstuk. Je zou bijvoorbeeld kunnen onderzoeken waarom veel schrijvers in Algerije en Marokko er voor kiezen in het Frans te schrijven. En zijn er verschillen tussen het Frans van de Afrikanen en het Europese Frans? Hebben de Afrikaanse schrijvers bijvoorbeeld nieuwe woorden uitgevonden? Hoe beschrijven ze zaken (gebruiken, gewoonten, dingen) die in Frankrijk helemaal niet bestaan? En zijn er typische thema’s van deze Afrikaanse Franstalige schrijvers?

Marie Ndiaye
Marie Ndiaye

Maar ook Nederland kent schrijvers van Noord-Afrikaanse oorsprong. Waarin lijken de boeken van bijvoorbeeld Hafid Bouazza en Abdelkader Benali op die van Franstalige Marokkaanse auteurs? En zijn er ook grote verschillen te ontdekken? Niet alleen intrigerend om er antwoorden op te zoeken, maar ook nog eens heel handig omdat je de boeken die je voor zo’n werkstuk leest ook weer op je leeslijsten (Frans en Nederlands) kan zetten!

Maar hoe kom je er nou achter wie die schrijvers zijn, en waar kun je de boeken vinden? Hieronder vind je enkele korte biografieën van enkele beroemde Afrikaanse schrijvers die in het Frans publiceerden. Boeken van deze auteurs zijn in de Openbare Bibliotheek te vinden, maar ook in de Letterenbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen (uit de collectie van het Centre Culturel Français). Zeker een bezoekje waard!

Klik op het land van je keuze om te ontdekken welke schrijvers er vandaan komen en wat ze schreven.

Laatst gewijzigd:05 september 2017 11:35