Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntFilosofie

Lichaam, Brein, Geest- Bewuste Robots?

Turing
Turing

Zou het niet kunnen dat onze technologie in de toekomst zo ver gevorderd is dat we een robot bouwen met bewustzijn?

Om deze vraag te beantwoorden zou je het werk van Alan Turing als invalshoek kunnen gebruiken.

De Engelse wiskundige en filosoof Alan Turing (1912-1954) bedacht een fascinerend gedachte-experiment om de vraag of computers kunnen denken te lijf te gaan. In zijn proefschrift Computing Machinery and Intelligence uit 1950 beschrijft hij de volgende test:

Als een computer een mens voor de gek kan houden en laten geloven dat hij een mens is, dan moet hij wel intelligent zijn. Hiervoor moet de computer hetzelfde gedrag vertonen als een mens. Turing bedacht dat de proefpersoon en de computer in verschillende kamers moesten zitten, zodat hij niet kan zien met wie hij spreekt. Het contact moest volgens hem door middel van het toetsenbord plaatsvinden. Tegenwoordig zou chatten een voor de hand liggende communicatiemogelijkheid zijn. Een andere opstelling van de Turingtest is dat een persoon met meerdere mensen en computers praat die hij niet kan zien. Als de proefpersoon niet meer weet of hij het met een computer of een mens te doen heeft, slaagt de computer voor de test: hij is een intelligent wezen. Tot nu toe is nog geen enkele computer geslaagd.

In je PWS zou je kunnen kijken of Turing gelijk heeft. Daarvoor kun je zijn test bijvoorbeeld naspelen in een computerlokaal. Zo kun je een profielwerkstuk schrijven over informatica en filosofie. Ook kun je de kritiek van de Amerikaanse filosoof Copland op Turing lezen en verwerken. Belangrijke vragen zijn: wat versta je zelf onder denken? Zal een computer in de toekomst voor de Turingtest kunnen slagen? En als een computer volgens jou een intelligent wezen is, zal hij dan eens de mens voorbijstreven?

Terug naar Lichaam, Brein, en Geest

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 11:21