Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntEngels

Romeo en Julia

Over Romeo en Julia is veel gezegd en geschreven. Niet alleen voor Engels, maar ook voor CKV zijn er veel verschillende mogelijkheden voor je profielwerkstuk.

Het verhaal

Romeo en Julia, of The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet, zoals de titel volledig luidt, is een van Shakespeares bekendste werken. Romeo Montague en Julia Capulet, of Juliet zoals ze in het Engels heet, zijn heimelijk verliefd op elkaar. Probleem is echter wel dat de familie Montague en de familie Capulet al jaren ruzie met elkaar hebben en dat de liefde tussen een Montague en een Capulet streng verboden is. Romeo trouwt in het geheim met Julia, die te horen heeft gekregen dat ze een ander, genaamd Paris, moet trouwen. Het verhaal eindigt ermee dat Romeo en Julia allebei sterven door allerlei vreselijke misverstanden.

Proloog van Romeo en Julia
Proloog van Romeo en Julia

Film & theater

Naast de vele films die het verhaal vertellen ongeveer zoals Shakespeare het geschreven heeft (Romeo + Juliet (1996), Roméo et Juliette (1900!), Romeo and Juliet (2013)), zijn er ook vele bewerkingen gemaakt van het verhaal. Wat te denken van bijvoorbeeld Gnomeo & Juliet?

De musical West Side Story uit 1957 is een vrij bewerkte versie van het verhaal dat zich afspeelt op de Upper West Side in New York. De Pools/Amerikaanse ‘Jets’ en de Puerto ricaanse ‘Sharks’ vechten tegen elkaar om ‘hun’ straten. Maar dan worden Jet-Tony en Shark-María verliefd op elkaar... De parallellen zijn goed te zien met de Jets als de Montagues en de Sharks als de Capulets. Maar wat voor vergelijkingen kun je nog meer trekken tussen West Side Story en het verhaal van Shakespeare? Hoe zijn de overeenkomsten van andere films die op het verhaal gebaseerd zijn te zien en wat zijn juist de verschillen?

Muziek

Tsjaikovski componeerde een fantasie-ouverture over Romeo en Julia. Ook Berlioz schreef een symfonie over het tweetal, genaamd Roméo et Juliette. In de moderne muziek is het verhaal ook nog steeds populair. Het nummer Exit music (for a film) van Radiohead beschrijft de dood van Romeo en Julia. Bij Taylor Swift loopt het verhaal juist goed af in het nummer Love Story. Het wereldberoemde nummer Romeo and Juliet van de Dire Straits is wat algemener. Elvis Costello tenslotte maakte in 1993 samen met het Brodsky Quartet een heel album, the Juliet Letters.

Hoe zijn de thema’s verwerkt? Radiohead beschrijft alleen de doodsscène, terwijl Romeo en Julia in het nummer van Taylor Swift juist een romantisch einde krijgen: het nummer eindigt bij hun bruiloft. En wat maken the Dire Straits ervan? Lijkt de muziek van Berlioz op die van Tsjaikovski? En zijn er nog andere componisten die het beroemde verhaal omgezet hebben in muziek?

Casa di Giulietta met het beroemde balkon
Casa di Giulietta met het beroemde balkon

In het echt

Hebben Romeo en Juliet daadwerkelijk bestaan? Als je in Verona bent, zou je denken van wel. Casa di Giulietta (Julia’s huis) is inmiddels een beroemde plaats geworden, waar je onder andere het balkon kunt zien waarop ze nadacht over Romeo en waar Romeo Julia’s huis ongemerkt in en uit komt. Ook kun je in Verona het graf van Juliet bezoeken. Maar heeft Juliet wel daadwerkelijk bestaan? Is het balkon wel echt? En zijn er ook sporen van Romeo of de andere karakters in het verhaal te vinden?

Terug naar Shakespeare

Verder naar Macbeth

Laatst gewijzigd:29 mei 2017 10:20