Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntCKV/Kunst

The 27 Club

Wat hebben Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, James Morrison, Janis Joplin, Kurt Cobain en Amy Winehouse met elkaar gemeen? Ze zijn allen overleden op de leeftijd van 27 jaar. Daarom staan ze samen bekend als ‘The 27 Club’, waarvan het lidmaatschap zowel een vloek als een voorrecht is. Alle leden behoren immers tot de muzieklegendes van de westerse wereld. Met de dood van Amy Winehouse, in 2011, kwam The 27 Club in opspraak. Verdient Winehouse, met slechts twee platen op haar naam, een plaatsje naast artiesten als Johnson en Morrison? De status van The 27 Club als geheel is een interessant onderwerp om te behandelen in je profielwerkstuk.

De bekendste leden van The 27 Club
De bekendste leden van The 27 Club

Legendes

Wanneer een beroemdheid enorm gewaardeerd wordt, wordt er al snel gesproken van een legende. Maar wat is een legende eigenlijk en worden de leden van The 27 Club terecht bestempeld als muzieklegendes? Oorspronkelijk komt de term uit het christelijke geloof. Een legende was het verhaal van een heilige, dat werd aangevuld met fictieve elementen om het een wonderlijk tintje te geven. Tegenwoordig is de term toepasbaar op allerlei epische verhalen die lastig na te trekken zijn. Past het verhaal van The 27 Club binnen de definitie van een legende? Dat is aan jou om uit te zoeken in je profielwerkstuk!

Waarom deze muzikanten?

Het klinkt heel opvallend, zoveel muzikanten die sterven op 27 jarige leeftijd. Zoals de biograaf van Cobain en Hendrix schreef: 'Het aantal muzikanten dat is gestorven op de leeftijd van 27 is uitzonderlijk. Hoewel mensen op elke leeftijd kunnen sterven, is er een statistische piek te zien van muzikanten die op hun 27ste sterven.' Is dit echter wel zo bijzonder? Uit onderzoek van de Australische wetenschapper Diana Theodora Kenny is gebleken dat de leeftijd 27 voor muzikanten niet een heel bijzondere leeftijd is om te overlijden. Ongeveer 1,3% van de muzikanten is overleden op zijn of haar 27ste. Ter vergelijking: de meest voorkomende overlijdensleeftijd is 56. Ongeveer 2,3% van de muzikanten is niet ouder geworden. Deze percentages verschillen dus maar weinig van elkaar. Waarom is The 27 Club dan zo’n bekend fenomeen geworden? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je vergelijkend onderzoek doen naar de leden van The 27 Club en andere muzikanten uit dezelfde tijd. Wat onderscheidt het kaf van het koren? De bijzonderheid van een dood op 27-jarige leeftijd kan ter discussie worden gesteld, maar het is een feit dat muzikanten jonger overlijden dan gemiddeld. Muzikanten drinken meer alcohol, gebruiken meer drugs en plegen vaker zelfmoord dan andere burgers. Dit roept twee vragen op: waarom is dit zo, en wat kan eraan gedaan worden? In jouw onderzoek neem je de muzikantenwereld onder de loep en probeer je uit te vinden of dit probleem opgelost kan worden.

Boek '27'
Boek '27'

Populaire cultuur

Of het nou statistisch onwaarschijnlijk is of toch op onderbouwde wijze verklaard kan worden, er is veel aandacht binnen populaire cultuur geweest voor The 27 Club. Denk hierbij aan liedjes, tentoonstellingen, een film en boeken. Voor jou is het interessant om een van deze genre's te kiezen en te kijken hoe er gedacht wordt over The 27 Club. Zo zou je verschillende boeken kunnen vergelijken om te zien wat voor mening de auteurs hebben. Titels als The curse of 27, The 27 club, The 27s etc. zijn voorbeelden van boeken die gebruikt kunnen worden. Wie zijn de auteurs van deze boeken? Hoe zijn ze op dit onderwerp gekomen? Waarom vinden zij de The 27 Club zo speciaal? Allemaal vragen die je kunt behandelen.

Hetzelfde geld natuurlijk voor liedjes. Verschillende musici hebben geschreven over hun beroepsgenoten die op een vroege leeftijd aan hun einde zijn gekomen. Denk hierbij aan liederen als 28 van John Craigie. 27 forever van Eric Burdon, 27 van Fall Out Boy, het album The Twenty Seven Club van Magenta etc. Welke redenen hadden zij om dergelijke muziek te creëren? Was het een eerbetoon aan de muzikanten? Of een angst dat hetzelfde met hen zou kunnen gebeuren? Welke muziekfiguren worden er gebruikt en waarom? Onder welke genres vallen deze liederen? Een leuke manier om bezig te zijn met muziek terwijl je een profielwerkstuk schrijft!

Vragen of interesse?

Heb je nog vragen over hoe je dit onderwerp nu precies voor je profielwerkstuk kunt gebruiken, of heb je een andere vraag? Mail dan naar: alfasteunpunt@rug.nl

Vind je dit een leuk onderwerp, dan zijn de studies Kunst, Cultuur en Media of Media Studies misschien wel wat voor jou!

Laatst gewijzigd:22 mei 2017 12:24