Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntCKV/Kunst

Documentaire of Film?

Heb jij wel eens getwijfeld of je naar een documentaire of een film zat te kijken? Hoewel beide in principe een erg verschillende insteek hebben, kunnen ze toch ook heel erg op elkaar lijken. Normaal gesproken gaan films over fictie en documentaires over de werkelijkheid. Dat lijkt erg simpel, maar hoe zit het dan met films die op een waar verhaal zijn gebaseerd? En ook documentaires maken gebruik van technieken uit films. Andersom kunnen films ook documentaire-achtige trekjes hebben. De laatste jaren is de documentairefilm in opkomst in de commerciële filmindustrie. Waar komt deze trend vandaan? Op welke manier vervagen de grenzen tussen documentaire en film? Welke technieken worden hiervoor gebruikt? En wat zijn de bekendste voorbeelden hiervan? Er zijn verschillende mogelijkheden om hier een profielwerkstuk over te schrijven en die vind je hieronder.

.
.

Thematische invalshoek

Ten eerste zou je ervoor kunnen kiezen om een aantal documentaires en/of films die over hetzelfde onderwerp gaan te analyseren. Bijvoorbeeld over de natuur (March of the Penguins, Farce of the Penguins en een documentaire van National Geographic), om vervolgens deze documentaires met elkaar te vergelijken door ze te analyseren. Of over de oorlog in Irak. Dan zou je bijvoorbeeld Fahrenheit 9/11, Voices of Iraq en The Hurt Locker kunnen nemen en onderzoeken welke verschillende perspectieven zij bieden op de oorlog. Lijkt deze thematische invalshoek jou interessant? Hier vind je de thematische invalshoek.

Technische invalshoek

Een andere mogelijkheid is op basis van de technische aspecten en effecten een aantal documentaires/films te kiezen. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen vier categorieën: muziek en geluid, beeld, verhaal, montage en computerbewerking. Door in één van deze vier categorieën een aantal documentaires of films te zoeken kun je de verschillende technieken en de uitwerking daarvan met elkaar vergelijken. Welke technieken hebben welk effect en wat betekent dit voor de documentaire en/of film? Kijk bij documentaires analyseren vanuit een technische invalshoek voor meer informatie.

Mockumentaries & Crealities

De derde mogelijkheid is om onderzoek te doen naar een speciale mengvorm van documentaires en films, de zogenaamde Mockumentaries en Crealities. In deze speciale vorm is het niet alleen onduidelijk of er sprake is van een film of een documentaire, maar is er bewust voor gekozen om nog meer onduidelijk te scheppen. In mockumentaries wordt een bepaald onderwerp behandeld zoals dat gebeurt in een documentaire, maar is de informatie die verteld wordt niet op feiten gebaseerd. Crealities zijn juist films die zijn neergezet als documentaires. Wat zijn de manieren die regisseurs gebruiken om dit te bereiken? Klik hier als je deze speciale mengvorm van films en documentaires wilt onderzoeken.

Filmanalyse

Tot slot vind je hier informatie over hoe je het best een film of documentaire kunt onderzoeken. Filmanalyse kan op verschillende manieren gedaan worden. Hier vind je een manier die jou kan helpen om een mooi gestructureerd profielwerkstuk te schrijven.

Vragen of interesse?

Heb je nog vragen over hoe je dit onderwerp nu precies voor je profielwerkstuk kunt gebruiken, of heb je een andere vraag? Mail dan naar: alfasteunpunt@rug.nl

Vind je dit een leuk onderwerp, dan is de studie Kunst, Cultuur en Media misschien wel wat voor jou!

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 11:05