Do you have an interest in the classical languages? Do you want to know how people lived in Antiquity and how their lives have influenced our own culture? Groningen offers Antiquity a voice!
During this Bachelor’s programme, you will acquaint yourself with both Greek and Latin. Additionally, you will study Antiquity’s cultures and their importance to our modern culture.
The degree programme in Groningen distinguishes itself from other universities by offering Greek and Latin in combination with the culture-focused seminars in Ancient History, Archaeology and Ancient Philosophy. Thereby, you will study the contexts in which ancient texts were written and the interaction between language, literature, politics, community and the ancient frame of mind. On top of this, you will also explore how Antiquity has left its mark on later periods, such as the Middle Ages and the Renaissance.
In the first year of this degree programme, you will study subjects, such as grammar, drama, prose, history of literature, alongside an introduction to the three cultural seminars. In the second year, you will continue your studies by reading famous ancient epics and lyrical poetry, learning about linguistics and literary studies, and taking your first research seminars, which includes an excursion to Greece or Rome. In the third year, you take a minor’s programme and, finally, you will write a thesis.
You can follow this programme both full-time and part-time.
The lecturers of this programme are highly appreciated and valued by the students, as is evident from their nominations and successes in the annual Lecturer of the Year contest:
The Bachelor’s Classics offers an online lecture, by Bettina Reitz-Joose, to paint a picture of the degree programme.
Hoi! Mijn naam is Pascalle van Setten, ik ben 19 jaar oud en zit nu in mijn derde jaar van de bachelor Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Ik ben ook actief lid van studievereniging Boreas en heb een jaar gediend als secretaris. Ik woon in Drenthe en reis met de bus op en neer naar Groningen, om te studeren, colleges te volgen en mensen te ontmoeten! Buiten school ben ik vaak met een verhaal bezig of heb ik een boek in mijn handen, maar ik spreek ook graag af met vrienden, loop lange rondes met mijn honden, en ik werk als bijlesdocent.
Ik ben Grieks en Latijn gaan doen omdat dat was wat mij het meeste plezier gaf! Zelfs het huiswerk op de middelbare school was iets waarnaar ik uitkeek, en ik puzzelde maar al te graag met de teksten. Ik ontwikkelde bovendien een steeds grotere interesse in verhalen en cultuur, en hoe dat verandert—vooral wanneer het gaat om de oudheid: een wereld die ver in het verleden ligt, maar zulke diepe indrukken achter heeft gelaten dat het onlosmakelijk verbonden is met het heden! Sinds ik dit studeer is dit gevoel alleen nog maar sterker geworden.
Lees meer over Pascalle en waarom zij gekozen heeft GLTC in Groningen te studeren!
Hoi! Mijn naam is Marilin Jonkman, 21 jaar oud en ik ben nu vierdejaars studente. Ik heb afgelopen jaar de bachelor Griekse en Latijnse Taal en Cultuur afgerond, en dit collegejaar ben ik begonnen met de studie Psychologie. Momenteel ben ik dus geen studente GLTC, maar wel voor het derde jaar studentambassadeur en daarnaast studentassistente bij deze opleiding. Volgend jaar wil ik starten met de Educatieve Master Grieks en Latijn.
Ik woon in Hoogeveen en ik ga op en neer met de trein voor de colleges in de mooie studentenstad Groningen. Naast mijn studie speel ik viool en vind ik het leuk om met vriendinnen af te spreken, te lopen of te fietsen en om andere steden te bezoeken.
Ik heb deze studie gekozen omdat Grieks en Latijn op de middelbare school de vakken waren die mij het meest interesseerden. Dit waren de vakken waar ik naar uitkeek. Bovendien had ik een heel leuke docente, die mij enthousiasmeerde. Met mijn NG/NT-profiel op het gymnasium verbaasde ik veel mensen met mijn studiekeuze. Ik kon alle kanten op, maar ik koos juist voor deze studie en heb er geen moment spijt van gehad. Ik voelde mij hier meteen op mijn plek en heb de vakken als interessant en uitdagend ervaren. Het leukste vind ik het bezig zijn met de talen, die op het eerste gezicht zo anders lijken dan de moderne talen, maar ook zoveel overeenkomsten blijken te vertonen.
Sinds mijn eerste contact met de klassieken vond ik alles wat ermee te maken had al boeiend. Wat me aanspreekt in de studie GLTC in Groningen zijn de leuke en enthousiaste studenten en de variatie in de vakken.
Naast mijn studie ben ik voorzitter in de cultuurcommissie van de studievereniging Boreas. Met z’n drieën organiseren we maandelijks lezingen die voor eenieder toegankelijk zijn. Ze gaan over onderwerpen die we bij de studie behandelen, maar zijn verdiepend of verbredend, bijvoorbeeld Vulgair Latijn. Het is leuk om met een hecht groepje activiteiten te organiseren. Bovendien leer je over verantwoordelijkheid en komen er een hoop interessante mensen op je pad. Ook ben ik sinds dit studiejaar de webklasdocent van GLTC. Daarvoor moet ik online opdrachten van middelbare scholieren over Grieks, Latijn, oude geschiedenis en archeologie nakijken. Het is een heel andere manier van werken, maar wel erg leuk en je leert ervan om kritisch te zijn en duidelijk te communiceren. Om te ontspannen ga ik een uurtje sporten of spreek ik af met mijn gezellige mede-GLTC’ers.
Ik heb GLTC gekozen omdat ik de talen en culturen van de oudheid superinteressant vind. Het is veel werk, dus een goede motivatie is belangrijk. Tot nu toe heb ik alle vakken gehaald, ondanks dat ik de schakelmodule Latijn heb gedaan en Latijn nog steeds moeilijk vind.
Wat ik uitdagend vind is dat je steeds langere stukken gaat vertalen. Er wordt meer van je verwacht dan op de middelbare school. Ook moet je op een hele andere, meer wetenschappelijke manier naar dingen kijken. Het bijzondere aan GLTC in Groningen vind ik dat het maar een kleine groep mensen is die deze studie doet. Daardoor maak je niet alleen vrienden in je eigen jaar, maar ook in hogere jaren.
Ik heb lang getwijfeld over de juiste studiekeuze, want met mijn gymnasium NG/NT profiel lagen alle wegen nog voor me open. Uiteindelijk had ik het niet beter kunnen treffen dan bij de studie GLTC in Groningen. Allereerst is Groningen natuurlijk een fijne studentenstad. Bovendien kan de universiteit je vele kansen bieden om je te verbreden, mocht je dat willen. Belangrijker nog: de docenten en de studenten zijn een hechte groep van wie je veel leert en bij wie je altijd terecht kan!
GLTC is niet alleen een diepgaande studie, maar ook erg breed, omdat je zowel taal- en literatuurvakken als vakken voor archeologie, geschiedenis en filosofie volgt. Dat maakt de studie enerzijds veeleisend en zwaar, anderzijds uitdagend en ontzettend waardevol. Classici hebben namelijk niet alleen vaardigheden die nuttig zijn voor het onderwijs. Het zijn immers veelzijdige mensen met een scherpe en kritische instelling. Wie heeft daar nou geen behoefte aan?
Mijn naam is Ninah Tiemersma, ik ben 19 jaar oud en ik woon in Leeuwarden, waar ik ook mijn gymnasium heb afgerond. In het collegejaar 2016-2017 ben ik een tweedejaarsstudent Griekse en Latijnse taal en cultuur. Naast dat ik mijn studie erg leuk vind en daar dus ook met plezier veel tijd en moeite in steek, geef ik in verschillende vakken bijles. Als ik echt even vrije tijd heb, ben ik meestal te vinden met een goed boek in mijn handen of met mijn laptop op schoot om zelf te schrijven. Ik kom dan ook regelmatig in een boekwinkel en als ik dan toch in de stad ben, vul ik ook graag mijn garderobe aan.
De keuze voor GLTC heb ik in klas vier gemaakt. Ik wilde altijd rechten studeren, maar toen ik naar de voorlichting over GLTC was geweest, kwam ik erachter dat dat veel beter bij me zou passen. Ik ben geïnteresseerd in taal, literatuur en geschiedenis en ik haalde de hoogste cijfers op de twee klassieke talen. Toen dacht ik: waarom zou ik niet een studie kiezen die mijn sterke punten en mijn interesses combineert? Nu mijn eerste jaar erop zit, ben ik blij dat ik deze keuze heb gemaakt.
Mijn liefde voor het internationale is geboren tijdens mijn stage op de Nederlandse Ambassade in Madrid in het kader van de beroepsoriëntatie bij GLTC. Inmiddels ben ik Eerste Ambassadesecretaris, zeg maar: senior beleidsmedewerker, op de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in Genève. Ontzettend ‘talig’ werk: zaken precies formuleren, communiceren in meerdere talen, lijvige rapporten doornemen en direct tot de kern komen. De studie heeft me daarvoor een goede basis gegeven. Ook nu zou ik weer voor GLTC kiezen. Want onderschat niet dat je je met een dergelijke opleiding écht kunt onderscheiden van de massa. Wel zou ik er bij nader inzien een forse dosis rechten of economie aan toevoegen. Ik kijk met een tevreden gevoel terug, want heb er bijna het maximale uitgehaald, heb me breed kunnen oriënteren én daarnaast veel leuke mensen leren kennen.
Are you a pre-university pupil and would you like to find out what studying at university is all about? The Classics degree programme offers a web class! A web class is a course offered by the UG via Nestor (a digital teaching environment) for pupils in the 5th and 6th years of pre-university education. The course involves ten study hours, which serve as an introduction to Classics. You read texts, do assignments and hold discussions with other prospective students and a lecturer.
Interested? Sign up for the web class.