Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Kunstmatige Intelligentie/Informatica

Kunstmatige Intelligentie is een vrij nieuwe en spannende discipline binnen de wetenschap. Deze groeiende studie van de toekomst spant vele uiteenlopende onderwerpen en lastige vragen allemaal in de zoektocht om beter begrip te krijgen van wat intelligentie is, en wat we er mee kunnen. Onderwerpen zoals de linguïstiek, cognitieve- en neurowetenschappen maar ook filosofie, psychologie en machine learning komen er allemaal samen. Wat is intelligentie precies, hoe kunnen we leren, wat betekent het als je iets 'begrijpt' en hoe kunnen onze grote grijze neurale netwerken je 'ik' creëren?

Met een profielwerkstuk over Kunstmatige Intelligentie moet je klaar zijn voor een uitdaging waar je veel zelf goed moet nadenken, je de meest recent gepubliceerde wetenschappelijke papers als bronnen kunt gebruiken en zelf kunt duiken in nauwelijks bekende technieken en je creativiteit de vrije loop kan laten.

Schrijf je zelf een lerende virtuele muis die zijn weg moet vinden door je eigen gemaakte doolhoven, maak je een stukje software dat jouw handschrift leert lezen, bouw je een cognitieve architectuur die demonstreert hoe mensen leren tellen of bedenk je een manier hoe drones de meeste levens kunnen redden in een rampgebied, met KI zijn er talloze praktische uitdagingen.

Of houd je je liever bezig met de implicaties die de ontwikkelingen van nieuwe technologieën hebben op onze samenleving, cultuur of de plaats van de mens in de wereld? Ook hier zijn nog vele donkere gebieden waar jij je licht op kunt laten schijnen, gevaren die voorspeld moeten worden, valkuilen voor de mens die omzeild moeten worden of mogelijkheden en kansen die benut moeten worden.

Zonder instructieboekje, voorbeelden of richtlijnen waar je je aan moet houden bieden profielwerkstukken over Kunstmatige Intelligentie een vrijheid en zelfstandigheid van een kaliber dat je weinig elders vindt. Hieronder vind je een aantal interessante voorbeeldonderwerpen met advies over wat voor onderzoek je zou kunnen doen voor je profielwerkstuk:

Hoe werkt een spamfilter?

Iedereen heeft wel eens ongewenste reclamemailtjes in zijn inbox. Gelukkig is daar iets op bedacht: een verdedigingsmechanisme genaamd spamfilter. Maar hoe werken die spamfilters nou eigenlijk en wat hebben ze te maken met machine learning?

Wat is intelligentie?

Dit vraagstuk kun je op verschillende manieren benaderen. Je kunt kijken hoe het brein biologisch gezien in elkaar zit of je kunt onderzoeken hoe filosofen denken over intelligentie. Maar je kunt ook een computerprogramma schrijven dat intelligentie kan traceren.

Drones

Stel je voor dat je naast een vulkaan woont die ieder moment kan uitbarsten. Je wilt graag een keer een kijkje nemen in die vulkaan. Hoe ziet die eruit? Gaat hij al bijna uitbarsten? Zelf gaan kijken kan niet. Dan kun je er een drone op af sturen!

Wil je je profielwerkstuk schrijven met kunstmatige intelligentie of informatica als onderwerp en heb je vragen? Vul dan het contactformulier in!

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48