Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

CKV/Kunst

Kunst is overal om ons heen en kan soms heftige emoties bij mensen losmaken. Als je bijvoorbeeld ooit in de Sixtijnse Kapel bent geweest ken je de fresco Het Laatste Oordeel, dit werk is zo groots en meeslepend dat het vrijwel onmogelijk is om niets te voelen. Een onderzoek doen in het kader van de vakken CKV of Kunst is misschien niet het eerste waar je aan voor je profielwerkstuk, omdat je deze vakken niet snel associeert met wetenschappelijk onderzoek. Maar een profielwerkstuk schrijven voor deze vakken behoort zeker tot de mogelijkheden. Het is wel belangrijk dat je profielwerkstuk meer is dan alleen het beschrijven van kunstvormen.

Voorbeeldonderzoek

Het is bijvoorbeeld niet voldoende om een film kijken en een samenvatting daarvan maken. Een samenvatting  Iets waar je wel een zou kunnen denken als onderwerp is de kunst van de artiest Banksy. Zijn stijl leidt vaak tot heftige reacties. Zo werd één van zijn werken tijdens een veiling automatisch versnipperd nadat het geveild was. Mocht je zijn werk interessant vinden, dan zou je bijvoorbeeld kunnen onderzoeken door welke kunststromingen Banksy volgens jou geïnspireerd is. Dit kun je het beste bewerkstelligen door een literatuuronderzoek te doen (link naar literatuuronderzoek). Om zo’n soort onderzoek goed te kunnen doen, is het belangrijk om duidelijk af te bakenen welke kenmerken bij welke kunststromingen horen. Dit kun je beargumenteren door een analyse te maken met behulp van de beschikbare wetenschappelijke literatuur. In deze analyse zul je zelf moeten beargumenteren welke argumenten jij het sterkste vindt.

Naast het soort onderzoek dat hierboven wordt geschetst, is het ook mogelijk om een deel van je profielwerkstuk in een creatieve vorm te gieten. Denk bijvoorbeeld aan een kleine toevoeging aan je profielwerkstuk in de vorm van een stukje literaire tekst of een andere kunstvorm. Ook als je zelf iets maakt is het belangrijk dat je dat werk ondersteunt met een literatuuronderzoek. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen door welke stromingen je geïnspireerd bent, of welke symboliek je in je werk hebt geprobeerd te verwerken. Mocht je een creatief profielwerkstuk willen maken, overleg dan altijd eerst met je begeleider of je profielwerkstuk voldoet  aan de eisen die jouw school stelt.

Tips:

-Maak voordat je begint met schrijven een duidelijk plan van aanpak en houd je daaraan. Een duidelijk plan van aanpak bespaart je een hoop stress.

-Gebruik Google Scholar om wetenschappelijke artikelen te vinden.

-Zoek in het Engels, zoeken in deze taal levert veel meer resultaten op.

Voorbeeldonderwerpen

Om je een beetje op weg met je profielwerkstukonderzoek hebben we verschillende voorbeeldonderwerpen opgesteld. Zie de lijst hieronder voor voorbeeldonderwerpen.

Architectuur

Jan Steen

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48