Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie Scholieren Profielwerkstuk

Architectuur

Indien je gevraagd wordt naar voorbeelden van bewonderenswaardige architectuur waar denk je dan aan? Het Louvre, de Sint Pieter in Rome, het Rijksmuseum misschien? Dit zijn natuurlijk wereldberoemde voorbeelden, maar ook in jouw eigen omgeving zijn er voorbeelden van interessante architectuur te vinden!

Onderzoek in je eigen dorp of stad

In veel plaatsen, zeker de grotere steden, staan opvallende gebouwen. Zo vind je in Groningen onder andere het bekende Groninger Museum en het Hoofdstation. Beiden zijn blikvangers door hun opvallende verschijning. Maar niet alleen achter de eerder genoemde blikvangers zit een bijzondere geschiedenis. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de Architectuurgids website. Als je een kijkje neemt in deze gids, zul je erachter komen dat ook achter minder bekende gebouwen een interessant verhaal schuilt.

Voor je profielwerkstuk kun je onderzoeken wat de architect bedoeld heeft met zijn of haar ontwerp. Ook kun je onderzoeken wat de stijl van het gebouw zegt over de periode waarin het gebouw tot stand kwam. Het Academiegebouw in Groningen is bijvoorbeeld gebouwd in de stijl van de Noord-Nederlandse Renaissance. Het gebouw, dat in 1909 gebouwd is, lijkt daardoor veel ouder dan het werkelijk is! Je kunt onderzoeken waarom voor deze stijl gekozen is, en wat de opdrachtgever of de architect daarmee beoogde. In veel gevallen proberen belangrijke opdrachtgevers een bepaalde boodschap uit te stralen door middel van architectonische werken. Denk bijvoorbeeld aan de pracht en praal van het paleis van Versailles. Dit paleis diende ook om potentieel opstandige edelen eraan te herinneren hoe machtig de Franse koning was. Zijn er ook andere voorbeelden te bedenken van gebouwen met dit soort doelen?

Architectuurgeschiedenis

Een van Nederlands bekendste architectuurhistorici is Auke van der Woud. In 2007 won zijn boek de prijs voor beste geschiedenisboek. In zijn boek beschrijft hij hoe de inrichting van Nederland als gevolg van de Industriële Revolutie veranderde. Ook in zijn andere publicaties zoals Sterrenstof, Honderd jaar mythologie in de Nederlandse architectuur en Architectuur in Nederland in de negentiende eeuw vind je zijn ideeën over de Nederlandse architectuurgeschiedenis in de 19e en begin 20e eeuw.

Voor je profielwerkstuk kun je een onderzoek doen vergelijkbaar zoals van der Woud gedaan heeft. Je kunt onderzoeken welke gevolgen de Industriële Revolutie had voor de inrichting van je eigen dorp of stad. In veel plaatsen werden in een keer tramlijnen aangelegd, postkantoren uit de grond gestampt en treinstations gebouwd. Kun je dit soort gebouwen terugvinden in je eigen woonomgeving? Misschien kun je in gemeentelijke archieven plattegronden vinden van vroeger. Hierop kun je zien hoe een stad zich ontwikkeld heeft door de tijd. Kun je achterhalen waarom je stad of dorp op een bepaalde manier groeide? Bijzondere voorbeelden van stedelijke ontwikkeling zijn Almere en Lelystad. Deze 'nieuwe' steden werden uit het niets gebouwd. In veel wijken heeft men wel geprobeerd de stad een bepaald karakter te geven. Je kunt onderzoeken hoe men heeft geprobeerd deze steden identiteit te geven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld verklaringen van de architecten zelf te lezen. In hoeverre kun jij de filosofie van de kunstenaars terugvinden in hun werk? Daarnaast kun je ook zelf het werk interpreteren, in hoeverre zie je bijvoorbeeld de invloed van kunststromingen terugkomen in bepaalde gebouwen?

Ook kun je de werken van één architect, zoals Berlage of de hedendaagse bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas bestuderen. Waar haalden zij hun inspiratie vandaan? Willen ze een boodschap uitdragen met hun gebouwen en zo ja, welke?  

Heb je na het lezen van dit stuk nog vragen? Bijvoorbeeld over hoe je je eigen onderzoek precies moet aanpakken? Of twijfel je over een bepaald gedeelte van je onderzoek? Mail ons dan gerust, we helpen je graag verder.

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48