Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Research Support Portal Tijdens je onderzoek

Publiceren

Publiceren - logo

De RUG ondersteunt onderzoekers op het gebied van praktische en redactionele zaken rondom het publiceren van onderzoek. Bekijk met welke procedures jij als onderzoeker rekening moet houden en vind meer informatie over het belang van open access publiceren en en de voordelen van het delen van pre-prints.

Een onderzoek publiceren

Een onderzoek publiceren

Bij het publiceren van je onderzoek komt veel regelwerk kijken: van het aanvragen van een ISBN tot het uploaden van je publicatie in de research portal. De RUG biedt onderzoekers praktische ondersteuning en begeleiding bij het publiceren van hun onderzoeksoutput.

Meer informatie en ondersteuning

Hieronder vind je meer informatie over een aantal belangrijke onderwerpen die bij het publiceren van je onderzoek komen kijken.

ORCID iD

ORCID iD is een persoonlijke identificatiecode voor onderzoekers die hun werk willen publiceren. Een ORCID iD linkt je unieke identiteit aan je publicaties en onderzoeksactiviteiten en voorkomt zo naamsverwarring.  Als je nog geen ORCID iD hebt, vraag deze dan gratis aan. 

Pure

Pure is een digitale omgeving voor het beheren, presenteren en delen van je publicaties, onderzoeksprofiel en cv. Vragen over het toevoegen van content aan Pure? In de veelgestelde vragen komt dit onderwerp uitgebreid aan bod.

University of Groningen Press (UGP)

Wil je een boek of tijdschrift publiceren? University of Groningen Press biedt onderzoekers die werken aan of met de RUG een platform voor het publiceren van boeken, tijdschriften en andere publicaties.

Publiceren in het Engels

Wil je je onderzoek publiceren in het Engels en je academische schrijfvaardigheid verbeteren? De RUG biedt de cursus publiceren in het Engels aan.  

Research portal

Binnen de academische wereld wordt er veel waarde gehecht aan het open access publiceren van onderzoek. Alle publicaties die jij uploadt in Pure worden automatisch openbaar in de research portal geplaatst.

Ondersteuning DOI

Wat is DOI?

Een Digital Object Identifier (DOI) is een zogenaamde 'persistent identifier' (PID), een duurzame verwijzing naar een digitaal object. Terwijl een URL kan verlopen ('link rot') en de inhoud van webpagina's kan veranderen ('content drift'), worden PID's gedurende lange tijd beheerd en up-to-date gehouden. 

UB support ('request-a-DOI')

De UB kent DOI's en rijke metadata toe aan gedeponeerde datasets in verschillende UG enUMCG data repositories. Deze 'request-a-DOI-service' wordt aangeboden in samenwerking met DataCite, een toonaangevende wereldwijde non-profit leverancier van DOI's voor onderzoeksdata.

Heeft u een vraag over DOI's of wilt u meer weten over de request-a-DOI-service van de UB, ga dan naar deze website, of neem dan contact op met Welmoed Bekius.

Redactionele ondersteuning

Redactionele ondersteuning

Voordat je je onderzoek gaat publiceren, is het aan te raden om het inhoudelijk en taalkundig te laten controleren door een redactiedienst. De Universitaire Vertaal- en Correctiedienst (UVC) van de RUG helpt je hierbij.

Meer informatie en ondersteuning

De redactiediensten van de UVC bieden ondersteuning aan op veel soorten teksten: van academische publicaties en proefschriftsamenvattingen tot beleidsdocumenten en persberichten. Ze kunnen je teksten controleren op taalkundige elementen zoals spelling, grammatica en samenhang. En daarnaast op inhoudelijke aspecten zoals structuur, inhoud en argumentatie.  

Meer informatie per faculteit

Open access

Open access

Door je onderzoek open access te publiceren onder een vrije licentie kunnen anderen jouw onderzoek raadplegen, verspreiden en hergebruiken. Open access publiceren vergroot de zichtbaarheid van je onderzoek en de maatschappelijk impact die je publicatie kan maken. Daarnaast eisen steeds meer onderzoeksfinanciers dat publiek gefinancierde onderzoeken open access worden gepubliceerd.

Open access publiceren

Dankzij open access-overeenkomsten tussen Nederlandse universiteiten en wetenschappelijke uitgevers kun je als onderzoeker gratis (of met korting) open access publiceren in duizenden tijdschriften. De RUG en het UMCG hebben naast landelijke UNL-overeenkomsten ook een aantal lokale overeenkomsten afgesloten met wetenschappelijke uitgevers.

Ondersteuning bij open access publiceren

Heb je hulp nodig bij open access publiceren? Ben je benieuwd welke verschillende manieren er zijn om je onderzoek open access te publiceren? Of heb je vragen over het archiveren van je publicatie in Pure? Er is binnen de RUG veel informatie beschikbaar over open access publiceren. Voor specifieke vragen over open access publiceren binnen jouw vakgebied neem je contact op met openaccess rug.nl.

Meer informatie per faculteit

Pre-prints

Pre-prints

Een pre-print is de versie van een wetenschappelijke publicatie die voorafgaat aan peer review. Door pre-prints te plaatsen, kunnen wetenschappers snel hun bevindingen delen en voortbouwen op elkaars werk.

Pre-prints delen

Het delen van pre-prints op openbare servers zoals arXiv en bioRxiv wordt in veel vakgebieden steeds gebruikelijker. Het delen van pre-prints draagt bij aan een snellere verspreiding van je onderzoeksresultaten. Daarnaast is het een goede manier om feedback te ontvangen en daarmee de kwaliteit van je publicatie te verbeteren.


More information per faculty

Laatst gewijzigd:18 januari 2024 15:44
View this page in: English