Skip to ContentSkip to Navigation
Research DNPP Collecties

Gearchiveerde websites en tweets

Archipol


Het DNPP is in 2001 begonnen met een in eigen beheer ontwikkeld systeem om websites van de politieke partijen te archiveren. Dat systeem, Archipol geheten, raakte gaandeweg verouderd en wordt niet meer gebruikt. Inmiddels wordt een nieuw systeem ontwikkeld, dat naar verwachting in de loop van 2023 beschikbaar zal komen. Daarvan zullen ook de gearchiveerde websites uit de periode 2001-2022 deel uitmaken.

Twitterarchief


Het DNPP archiveerde van 2014 tot 2023 de tweets van landelijke Nederlandse politici, politieke partijen en hun neveninstellingen. Na de overname van Twitter werd de toegang tot de API onbetaalbaar en moest de archivering noodgedwongen worden gestaakt. 

Om deze collectie toch beschikbaar te kunnen stellen voor onderzoek is deze overgedragen aan het Twi-XL project van Universiteit van Amsterdam. Twi-XL ontwikkelt een infrastructuur die onderzoekers in de sociale wetenschappen en humaniora in staat stelt om systematisch actuele en opkomende publieke debatten over cruciale maatschappelijke kwesties in Nederland te onderzoeken.

Voor meer informatie over Twi-XL: https://twi-xl.humanities.uva.nl/
De gitlab met Twi-XL API demo: https://gitlab.com/twi-xl-surf-nl/twi-xl-notebooks

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 15:11