Fysieke leefomgeving en duurzaamheid
De overheid heeft de taak en de ambitie om de komende jaren verschillende grote maatschappelijke opgaven aan te pakken: klimaatverandering en biodiversiteitsverlies tegengaan, een energietransitie realiseren, woningbouw vergroten en versnellen, overschakelen naar kringlooplandbouw, de waterkwaliteit verbeteren en een veilige en gezonde leefomgeving waarborgen. Al deze transities hebben een impact op de fysieke leefomgeving.
Het omgevingsrecht biedt de overheid instrumenten en de maatschappij normen om invulling te geven aan de verschillende opgaven en een duurzame fysieke leefomgeving te borgen. Omgevingsrecht is een dynamisch rechtsgebied dat in hoge mate wordt beïnvloed door internationaal en Europees recht. Wetgeving is voortdurend in beweging. Rechtspraak is aan verandering onderhevig.
Wij hebben met name een belangstelling voor de bestudering van het omgevingsrecht vanuit een bestuursrechtelijk en staatsrechtelijk perspectief. Ook de maatschappelijke impact van de door het recht gestructureerde transities in de fysieke leefomgeving heeft onze interesse. De internationale en Europese dimensie kan daarbij niet ontbreken. Ons onderzoek is bijvoorbeeld gericht op nieuwe wetgeving (zoals de Klimaatwet en de Omgevingswet), juridische instrumenten (zoals het omgevingsplan, het programma en de zorgplicht) en op maatschappelijke ontwikkelingen (participatie en het beheersen van (milieu)gebruiksruimte).
-
Bas Tadema
Laatst gewijzigd: | 03 september 2024 12:34 |