Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Education Practical information Voorlichting
Header image Juridische Bestuurskunde

Bachelor Juridische Bestuurskunde

Datum:23 april 2021
Bachelor Juridische Bestuurskunde
Bachelor Juridische Bestuurskunde

In deze blog lees je meer over de bachelor Juridische Bestuurskunde en de mogelijkheid tot het lopen van stage tijdens de bachelor. 

De bachelor begint met een algemeen jaar, waarin de studenten van de richting Juridische Bestuurskunde zich samen met de studenten van de richting Nederlands Recht verdiepen in de grondslagen van het recht. Deze verdieping is nodig om fundamentele kennis over het recht te verkrijgen. De kaders die je je hierdoor eigen maakt zijn nodig om maatschappelijke problemen te kunnen analyseren. Daarnaast leer je door deze vakken op een gestructureerde manier denken. Het tweede en het derde jaar van de studie bieden een mix van juridische en multidisciplinaire vakken, zoals Burgerlijk recht, Elementaire Bestuurskunde, Bestuursrecht, Staatsrecht, Organisatie en Bestuur, Theorie Sociale Wetenschappen, Openbare Financiën, Recht van de Europese Unie en Beleidsanalyse. Door deze vakken leer je hoe organisaties functioneren als het gaat om financiën, samenwerking, macht en invloed en het voeren van onderhandelingen en overleg. Daarnaast leer je in de bachelor hoe je wetenschappelijk verantwoord onderzoek kunt doen. De bachelorfase wordt afgesloten met een onderzoek(sstage), waarin je kennis maakt met de praktijk. Op deze manier toon je aan dat je bestuurskundige vaardigheden hebt ontwikkeld.

Bekijk het gehele bachelorprogramma.

Praktijkervaring

Tijdens de studie Juridische Bestuurskunde krijg je in het derde studiejaar voor het vak Bestuurskundig Onderzoeksproject de gelegenheid om onderzoek te doen. Dit kan op twee manieren: 

  • Gezamenlijk: Gezamenlijk betreft het een bestuurskundig leeronderzoek. Het leeronderzoek bestaat uit het opzetten van een sociaal-wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van een bestuurlijk of juridisch fenomeen in de praktijk. Aan het eind van het leeronderzoek wordt gezamenlijk het onderzoeksverslag geschreven.
  • I ndividueel: Individueel betreft het een onderzoeksstage. Bij een stage draaien studenten mee in een (onderdeel van een) organisatie van openbaar bestuur, dan wel een organisatie die gezien haar taakstelling in de publieke sfeer intensieve betrekkingen onderhoudt met het openbaar bestuur. Bij de organisatie verricht je een onderzoek dat in samenspraak met de stagebegeleider van Juridische Bestuurskunde en de stagementor van de stageverlenende organisatie tot stand komt.

Waar je stage gaat lopen, bepaal je in overleg met je begeleider. Je kunt dus een stage kiezen die je zelf het interessantst vindt. Voorbeelden van stageadressen zijn gemeenten, provincies, ministeries, politie, Openbaar Ministerie, Algemene Rekenkamer en adviesbureaus. Gewapend met ervaringen uit de praktijk ga je daarna in de master dieper in op de diverse bestuurskundige aspecten.

Goed netwerk door stage

Weinig studies hebben een stage in het studieprogramma opgenomen. De bachelor Juridische Bestuurskunde is hierin dus uniek! Uit onze ervaringen blijkt dat deze praktijkervaring erg leerzaam, maar vooral ook erg goed is voor de studenten. Het wordt de studenten op deze manier duidelijk over welke vaardigheden ze inmiddels al beschikken en welke kant ze op willen in hun latere carrière. Het netwerk dat door de stage wordt opgebouwd blijkt ook erg nuttig te zijn na het afstuderen.

De stageverlenende instanties betitelen onze studenten veelal als zelfstandig, intelligent, leergierig, analytisch, proactief, in bezit van een snel aanpassingsvermogen en als zeer accuraat. Het door de student uitgevoerde onderzoek blijkt altijd zeer bruikbaar en de aanbevelingen worden veelal geïmplementeerd.

Toelatingseisen

De specialisatie Juridische Bestuurskunde maakt onderdeel uit van de brede bachelor Rechtsgeleerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Om te kunnen instromen in het eerste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid, hanteert de Rijksuniversiteit Groningen de volgende eisen:

Vanaf het VWO Vanaf de HAVO Vanaf het HBO
In beginsel kan iedereen met een VWO-diploma aan de studie beginnen. Er zijn geen specifieke vakken verplicht. Alle profielen (C&M, E&M, N&G en N&T) zijn in beginsel toelaatbaar. Met alleen een HAVO-diploma is de studie niet toegankelijk. Je zult bijvoorbeeld eerst een VWO-diploma moeten halen. Een HBO-propedeuse geeft niet meer automatisch toegang tot deze studie. De opleiding kan aanvullende eisen stellen. Neem voor meer informatie contact op met de studieadviseurs via studieadvies-rechten rug.nl.

Bekijk de pagina van de bachelor Rechtsgeleerd, specialisatie Juridische Bestuurskunde voor meer informatie of neem contact op met de Opleidingscoördinator Juridische Bestuurskunde Barbara Brink via b.brink rug.nl.