Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Kennisbank Rechten Opleidingen, Studieonderdelen & Studiebegeleiding

Opleidingen, varianten & specialisaties

  • Welke opleidingen biedt de faculteit aan?

  • Doorstromen na HBO | WO | CB | FBA

    Algemeen

    Met bepaalde HBO- (bachelor) of WO- (bachelor-of master-) diploma’s kun je aan onze faculteit verder studeren. Nadat je een premasterprogramma hebt afgerond, kun je instromen in een master. De mogelijkheden zijn beperkt tot enkele juridische vooropleidingen en als er een pre-master mogelijk is, geeft die slechts toegang tot 1 bepaalde master.

    HBO doorstroom

    Met een bachelor HBO Rechten bestaat er aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG de mogelijkheid om door te stromen naar een pre-master voor de master Nederlands recht.

    Voor de master Fiscaal recht zijn er o.a. pre-masterprogramma’s voor bezitters van een HBO bachelor Finance Tax and Advice (Hanze, Saxion, Windesheim en HAN). Het diploma mag maximaal 2 jaar oud zijn.

    Voor Recht en Bestuur zijn er na een aantal HBO- en WO-opleidingen schakelmogelijkheden. Het gaat dan om juridische of bestuurskundige HBO- of WO-opleidingen.

    Je kunt soms al tijdens je HBO opleiding beginnen met het pre-masterprogramma - we hebben het dan over pre-schakelen of indalen - of anders na afronding van de vereiste HBO opleiding. Pre-schakelen is alleen mogelijk als je hogeschool daarover met onze faculteit afspraken heeft gemaakt. Hierover kan je eigen hogeschool je informeren.

    Heb je vragen over de mogelijkheden, neem dan rechtstreeks contact op met de studieadviseurs, om je persoonlijke mogelijkheden te bespreken. Vermeld daarbij duidelijk uw studierichting, de HBO instelling en het jaar van uw diploma. Vergeet ook niet te vermelden welke rechtenstudie je aan de RUG wilt volgen. De studieadviseurs zijn bereikbaar via toelating-rechten@rug.nl

    Voor verdere informatie kunt u onze website bezoeken.

    WO doorstroom

    Voor bezitters van een WO-bachelordiploma Bedrijfseconomie (Accountancy and Controlling) en Economie en Bedrijfseconomie met een minor Bedrijf en belastingen zijn er pre-masters voor een master Fiscaal recht.

    Ook zijn er pre-masterprogramma’s voor de master Recht en Bestuur. De toelaatbaarheid is afhankelijk van waar de opleiding is gevolgd en van gevolgde minoren. Neem met vragen contact op met de studieadviseurs via toelating-rechten rug.nl

    Voor andere masters zijn er geen pre-masterprogramma’s.

    Fiscaal Recht na RB

    Studenten met een diploma RB-belastingadviseur kunnen worden toegelaten tot het exclusief ontworpen eenjarige toelatingsprogramma om aansluitend de eenjarige master Fiscaal recht aan onze faculteit te volgen.

    Het programma is afgestemd op je RB-diploma. Het toelatingsprogramma moet afgerond zijn, voordat je met de master kunt beginnen.

    Voorwaarden voor dit pre-masterprogramma:

    - een afgeronde RB-opleiding
    -diploma is niet meer dan 2 jaar oud

    Aanmelden?

    Voor de aanmeldingsprocedure verwijzen wij je naar de website.

    Laatst aangepast op 14-06-2023


  • Studeren in deeltijd

    Algemeen

    De bachelor Rechtsgeleerdheid wordt alleen in voltijd aangeboden. Het is dus niet mogelijk deze in deeltijd te volgen. Een tweetal masteropleidingen kent nog wel een mogelijkheid van deeltijdinschrijving.

    Opleidingen

    Masteropleidingen beschikbaar in deeltijd:
    Fiscaal recht
    Recht en bestuur

    Alle opleidingsprogramma’s vind je in de onderwijscatalogus(Ocasys).

    Online colleges

    Deeltijdstudenten volgen het onderwijs samen met de voltijdstudenten. De colleges zijn niet geclusterd in de avond of op een vaste dag. Een aantal hoorcolleges wordt voor deeltijdstudenten ook als online college aangeboden, een en ander ook afhankelijk van het facultaire beleid en het beleid van de vakgroep.. Deeltijdstudenten wordt aangeraden om 1 á 2 dagdelen per week vrij te maken voor het volgen van reguliere colleges.

    Tentamens

    De tentamens worden voor voltijd- en deeltijdstudenten tegelijkertijd geroosterd. Ze vinden in beginsel overdag plaats, incidenteel in de avonduren. Meer informatie over tentamenrooster.

    Laatst gewijzigd op 14-06-2023


  • Meerdere afstudeervarianten of switchen

    Meerdere afstudeerrichtingen binnen de bachelor rechtsgeleerdheid

    Studenten in de bachelor Rechtsgeleerdheid kiezen in het tweede jaar een studierichting. Mocht je twee (of meer) richtingen volgen dan kun je je via progress intekenen voor alle vakken die je wilt volgen.

    Zie voor de vakken ocasys en de onderwijs- en examenregeling van de opleiding. Heb je in een variant al een keer de studentenrechtbank behaald dan hoeft u voor een andere variant waar ook een studentenrechtbank bij hoort, deze niet nog een keer te doen. Je kunt je studieplanning altijd doorspreken met een studieadviseur. In je eerste jaar geef je in progress aan welke afstudeerrichting je wilt gaan volgen. Je kunt slechts één richting aangeven in het systeem, geef daarbij je hoofdrichting aan.

    Procedure afstudeerpakket

    In progress bied je vervolgens 1 bachelor vakkenpakket aan (via intekenen, rechten, aanmelden vakkenpakket) en je geeft daarbij alle varianten aan die je wilt doen. Deze varianten worden na goedkeuring door de examencommissie op je diplomasupplement aangetekend.

    Switchen

    Wil je switchen van afstudeervariant? Dan kun je voor advies en planning contact opnemen met de studieadviseur. De studieadviseur kan ook de door jou gekozen richting in progress aanpassen.


    Laatst gewijzigd op 14-06-2023


  • Meerdere specialisaties Nederlands recht

    Welke vakken

    Om binnen de master Nederlands Recht meerdere specialisaties af te ronden dien je alle verplichte hoofdvakken van deze specialisaties, zoals genoemd in de Onderwijs- en Examenregeling van de master (OER) te volgen. Je kiest 1 seminaar uit de categorie seminaars Nederlands Recht en je schrijft 1 scriptie.De scriptie moet een onderwerp van Nederlands recht betreffen, maar hoeft niet aan te sluiten bij een van de specialisaties. Ook binnen de master Nederlands Recht een recht in praktijk onderdeel* verplicht. Je hoeft slechts één seminaar Nederlands Recht te kiezen ook al doe je meerdere specialisaties. Je kunt in beginsel ook volstaan met 1 recht in praktijk onderdeel, tenzij beide richtingen een verplicht recht in praktijk onderdeel hebben: dan moet je deze beide doen. Je master moet minimaal 60 ECTS zijn (m.u.v. de Researchmaster).

    Kijk goed naar de specifieke eisen in de OER. Het kan zijn dat een bepaalde specialisatie een bepaald seminaar vereist.

    Uitzonderingen

    Als je deTogamasterdoet, volg je een seminaar dat niet in het rijtje seminaars Nederlands Recht staat. Je moet daarom bij een extra specialisatie binnen de Togamaster aanvullend op het seminaar Togamaster ook een seminaar Nederlands Recht kiezen. Neem voor het volgen van een extra specialisatie naast de Togamaster contact op met een studieadviseur.

    Voorbeeldplanning specialisaties Privaatrecht en Strafrecht

    Blok 1

    Blok 2

    Blok 3

    Blok 4

    Jaar 1

    Bijzondere Overeenkomsten

    Goederenrecht CS

    Personen- en Familierecht*

    Civiele Rechtspleging (voorheen BPR2)

    Ondernemingsrecht 1*

    Internationaal Privaatrecht

    Sanctierecht

    Strafprocesrecht Dwangmiddelen

    Seminaar Nederlands Recht

    Seminaar Nederlands Recht

    Recht in praktijk onderdeel

    Jaar 2

    Inleiding Criminologie

    Internationaal en Europees Strafrecht

    Scriptie

    Evt vervolg van Scriptie

    Materieel Strafrecht

    Strafprocesrecht Rechtsmiddelen

    *Ondernemingsrecht 1 en Personen8 en Familierecht zijn gebonden keuzevakken. Je mag ook een ander vak uit hetzelfde cluster kiezen


    NB. Aan deze voorbeeldplanning kun je geen rechten ontlenen. Kijk voor de actuele onderwijsprogramma’s in Ocasys.

    Diploma

    De specialisaties van de master Nederlands Recht vallen alle onder één master. Je ontvangt slechts één masterdiploma! Wel worden de specialisaties vermeld in het diplomasupplement. Je dient 1 vakkenpakket in voor de master Nederlands recht en vermeldt daarbij alle onderdelen van beide richtingen. Het diplomaproces start dan pas als je alle onderdelen van beide richtingen hebt afgerond.

    Advies

    Wanneer je twee (of meer) specialisaties wilt volgen raden wij je aan om één van deze specialisaties te kiezen als hoofdspecialisatie. En dat je bij het plannen van de vakken voorrang geeft aan deze hoofdspecialisatie. Wanneer je behoefte hebt om de planning met een studieadviseur door te bespreken, neem je planning dan ook ingevuld mee naar de afspraak.

    Laatst gewijzigd op 14-06-2023


  • Civiel Effect

    Algemeen

    In algemeen spraakgebruik wordt met civiel effect bedoeld dat jouw opleiding zodanig is samengesteld dat je toelaatbaar bent tot de advocatenopleiding, de selectie voor de opleiding tot rechterlijk ambtenaar en de selectie voor de opleiding voor officieren van justitie.

    Niet al onze juridische opleidingen geven toegang tot deze typische togaberoepen. Voor civiel effect dient jouw juridische opleiding aan een aantal (wettelijke) voorwaarden te voldoen.

    Heb je na het bestuderen van onderstaande informatie vragen over civiel effect? Mail dan naar ce-rechten rug.nl.

    Voorwaarde 1
    (bachelor + master)

    Je dient zowel een Nederlandse juridische bachelor als een Nederlandse juridische master* te hebben afgerond.

    De bachelor kan zowel op wo- als op hbo-niveau gevolgd zijn. Op hbo-niveau voldoet alleen een afgeronde opleiding hbo-Rechten aan het vereiste. Deze hbo-bachelor moet bovendien aangevuld zijn met een juridische wo-premaster.

    * De Faculteit heeft besloten per 31-08-2022 geen verklaringen van civiel effect meer af te geven aan studenten die een Engelstalige juridische master (LLM) afgerond hebben, met uitzondering van de LLM European Law in a Global context. Na 31-08-2022 kunnen alleen de Nederlandstalige juridische masters en de LLM European Law in a Global context nog leiden tot civiel effect.

    Voorwaarde 2 (inhoudseis)

    Je dient ten minste gezamenlijk 100 juridische ECTS in het tweede en derde jaar van je bachelor én master af te ronden, waarvan ten minste 10 juridische ECTS aan verdiepende vakken op masterniveau.

    Let op, wanneer je je bachelor op hbo-niveau hebt gevolgd, dien je tijdens de master 60 juridische ECTS in plaats van 10 juridische ECTS te behalen. De vakken die je moet behalen voor de premaster vallen niet onder deze 60 juridische ECTS.

    In Ocasys kun je lezen of de vakken die je gevolgd hebt, aangemerkt worden als juridisch. Zitten er te veel niet-juridische onderdelen in je opleiding, dan moet je je opleiding aanvullen met extra, juridische vakken. Je bent zelf verantwoordelijk voor een dergelijke aanvulling.

    Voorwaarde 3
    (inhoudseis)

    Voor voldoende kennis van en inzicht in het Nederlands recht moet je de volgende vakken op bachelor-niveau afgerond hebben:

    Burgerlijk recht 1, 2 en 3
    Bestuursrecht: Inleiding
    Bestuursrecht: Besluitvorming
    Bestuursrecht: Rechtsbescherming
    Strafrecht 1, 2 en 3
    Handelsrecht (of in de premaster het vak Bedrijfsrecht, Theorie en Vaardigheden)
    Burgerlijk procesrecht 1
    Internationaal Publiekrecht *
    Recht van de Europese Unie

    * De Faculteit mag per 31-08-2022 geen verklaringen van civiel effect meer afgeven aan studenten die het vak Internationaal Publiekrecht niet afgerond hebben. Studenten die ná 31-08-2022 de master afronden kunnen alleen civiel effect verkrijgen indien het vak Internationaal Publiekrecht behaald is.

    Opleidingen mét civiel effect

    Opleidingen die voldoen aan bovengenoemde voorwaarden zijn:

    Bachelor:
    - Rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting Nederlands recht
    - Rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting IT-recht
    - Rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting Internationaal en Europees recht
    - Hbo Rechten + Premaster Rechtsgeleerdheid, Nederlands recht

    Master:
    - Nederlands recht, alle specialisaties
    - IT-recht
    - Fiscaal recht (let wel, de bachelor-afstudeerrichting Fiscaal recht moet aangevuld zijn met extra vakken voor civiel effect)
    - Notarieel recht (let wel, de bachelor-afstudeerrichting Notarieel recht moet aangevuld zijn met extra vakken voor civiel effect)
    - Recht en Bestuur (let wel, de bachelor-afstudeerrichting Juridische bestuurskunde moet aangevuld zijn met extra vakken voor civiel effect).

    Opleidingen zónder civiel effect

    Onze juridische opleidingen die niet voldoen aan de voorwaarden voor civiel effect, kunnen vaak wel aangevuld worden met extra vakken om alsnog aan de voorwaarden te voldoen. Aan de hand van bovengenoemde voorwaarden kun je zelf berekenen op welke wijze je je opleiding dient aan te vullen.

    De studieadviseur kan je ook adviseren over de nog te volgen vakken en hoe je deze het beste kunt opnemen in je studieplanning.

    Voortgangsverklaring voor master elders

    Heb je aan de RUG een juridische bacheloropleiding afgerond die voldoet aan de vereisten van civiel effect en ga je je juridische master aan een andere universiteit volgen?

    Dan zal de ontvangende universiteit je wellicht verzoeken om een voortgangsverklaring civiel effect. De voortgangsverklaring kun je vinden onder 5.2 op het supplement behorend bij jouw bachelordiploma. Wanneer je een losse verklaring nodig hebt, kun je deze aanvragen via dit formulier. Let wel, je kun deze verklaring dus alleen aanvragen als er geen aantekening van civiel effect op het diplomasupplement staat. Controleer dit goed, alvorens je een verklaring aanvraagt!

    Aantekening op diploma

    Op het supplement van je bachelordiploma wordt een voortgangsverklaring vermeld wanneer je hebt voldaan aan de vereisten voor civiel effect op bachelor-niveau.

    Wanneer je hebt voldaan aan de vereisten van civiel effect op bachelor- én masterniveau, wordt dit vermeld op het supplement van je masterdiploma. Een aantekening van civiel effect vind je op jouw diplomasupplement onder 5.2. Professional Status:

    ‘By passing the final assessment which leads to an LL.B. and the final assessment which leads to an LL.M, a minimum of 200 EC's have been obtained in the field of law, under which the substantial attention for the fields of law as mentioned in article 1 of the Decision Profession requirements Legal Profession and article 21a paragraph 2, article 38b paragraph 2 and 3, article 38c paragraph 2 and 3 of the Decision Education Legal Public Servants (civiel effect).’

    Premasterstudenten krijgen een aantekening op hun masterdiploma.

    Verklaring van civiel effect

    De onderwijsinstelling waar je je juridische masterdiploma behaald hebt, is de instelling waar je terecht kunt voor een verklaring van civiel effect.

    Heb je niet voldaan aan de vereisten voor civiel effect op bachelor- en/of masterniveau, maar dit aangevuld via contractonderwijs? Dan kun je geen aantekening van civiel effect op het diplomasupplement krijgen.

    Je kunt in dat geval wel een losse verklaring van civiel effect aanvragen via ons formulier. Let wel, je kun deze verklaring dus alleen aanvragen als er geen aantekening van civiel effect op het diplomasupplement staat. Controleer dit goed, alvorens je een verklaring aanvraagt!

    Laatst gewijzigd op 22-01-2024


  • Vrije bachelor

    Algemeen

    Naast de vaste onderwijsprogramma's van de opleidingen kent de faculteit de mogelijkheid om op grond van artikel 7.3j van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in de postpropedeutische fase een individueel onderwijsprogramma samen te stellen.

    In dat geval heeft het bachelorexamen een inhoud die afwijkt van de andere juridische postpropedeutische bachelorprogramma's.

    Een verzoek tot goedkeuring van een vrij programma moet je tenminste drie maanden voordat je met het desbetreffende programma wilt starten bij de Examencommissie indienen. Indien het verzoek wordt ingediend met overschrijding van deze termijn, kan de Examencommissie bepalen dat het verzoek niet in behandeling zal worden genomen.

    De Examencommissie beslist tevens tot welke van de geaccrediteerde facultaire bacheloropleidingen het betreffende (afwijkende) bachelorprogramma behoort.

    Zie voor meer informatie art. 7.14 bachelor
    Onderwijs- en Examenregeling (OER).

    Richtlijnen

    De richtlijnen voor een vrij bachelorprogramma zijn:

    • het programma is postpropedeutisch;
    • het programma heeft een omvang van 120 ECTS en dient in overeenstemming te zijn met de eindkwalificaties van de opleiding zoals genoemd in art. 3.1 BA OER;
    • het programma vormt een samenhangend geheel;
    • tenminste 50% van het aantal studiepunten (60 ECTS) wordt besteed aan juridische vakken;
    • het programma wijkt minimaal 42 ECTS (35%) en maximaal 48 ECTS (40%) af van het postpropedeutisch programma van de een van de bestaande bacheloropleidingen;
    • het programma bevat een bij het vrije programma passend bachelorafsluitend onderdeel, bijvoorbeeld een bachelorscriptie (10 ec) of een onderzoeksproject (10 ec).Dit onderdeel moet aan de juridische faculteit (RUG) worden afgelegd.

    Enkel vakken die onderdeel uitmaken van een geaccrediteerde opleiding kunnen worden opgenomen in een vrij programma.

    Geen Civiel effect

    Een vrij bachelorprogramma geeft, ook als aansluitend een master wordt afgerond, in beginsel geen civiel effect.

    Aansluitende master

    Heb je vragen over je toelaatbaarheid tot een master na een vrij bachelorprogramma, dan kun je contact opnemen met een studieadviseur.

    Laatst gewijzigd op 11-04-2023


  • Vrije master

    Algemeen

    Naast de vaste onderwijsprogramma´s van de opleidingen kent de faculteit ook nog de mogelijkheid om op grond van artikel 7.3j van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek een individueel onderwijsprogramma samen te stellen. In dat geval heeft het examen een inhoud die afwijkt van de andere juridische masteropleidingen, oftewel een vrije master.

    Toelating

    Een dergelijk individueel programma moet vooraf door de examencommissie worden goedgekeurd. De examencommissie beslist vervolgens ook tot welke opleiding het betreffende masterprogramma behoort.

    Duur & omvang

    De omvang van de vrije master is minimaal 60 ec, de duur is - afhankelijk van de omvang - minimaal één jaar.

    Civiel effect

    Deze opleiding geeft in principe geen civiel effect, maar dat is uiteraard afhankelijk van het programma en van de vooropleiding. Een togaberoep is daarmee in principe uitgesloten. Bekijk de pagina over Civiel Effect voor meer details en mogelijkheden om de studie aan te vullen met extra vakken voor civiel effect.

    Titel & graad

    De masteropleiding leidt tot de graad Master of Laws. Je mag na afronding van de master de titel LLM gebruiken achter uw naam, of mr voor uw naam.

    Programma

    Voor het vrije programma gelden de volgende nadere voorwaarden:

    • Het programma moet een coherent geheel vormen in relatie tot het gewenste diploma;
    • Het programma moet buiten de reguliere programma’s vallen en moet voor tenminste 50% afwijken ten opzichte van het verplichte programma van het gewenste diploma;

    • Een vrij programma omvat de volgende onderdelen:
      • minstens 36 ECTS aan relevante juridische mastervakken
      • een seminar dat hoort bij de opleiding (6 ECTS) (zie Ocasys)
      • een Recht in Praktijk onderdeel (6 ECTS)
      • een scriptie (12 ECTS)

    Enkel vakken die onderdeel uitmaken van een geaccrediteerde opleiding kunnen worden opgenomen in een vrij programma. Zie ook art. 3.15 Onderwijs- en Examenregeling Master.

    Vrije master na andere master

    Voor het volgen van een vrije master na een reeds afgeronde masteropleiding, gelden de volgende richtlijnen:


    1. Het dient minimaal 30 ec nog af te leggen onderdelen te omvatten. De student kan voor maximaal 30 ec aan vrijstellingen krijgen voor vakken behaald in een eerder masterexamen;
    2. het programma dient een samenhangend geheel te vormen;
    3. tenminste de helft van de nog af te leggen studiepunten dient aan juridische vakken te worden besteed;
    4. het programma mag niet binnen een van de bestaande masteropleidingen gerealiseerd kunnen worden. Het dient minimaal 21 ec af te wijken van één van de bestaande masteropleidingen;
    5. van de verplichting tot het schrijven van een scriptie wordt geen vrijstelling verleend.

    Seminaar

    Lees goed de regeling met betrekking tot Seminaars.

    Scriptie

    Je sluit de master af met een scriptie die dient aan te sluiten bij uw masteropleiding. Kijkt u ook bij Scriptie.

    Laatst gewijzigd op 14-06-2023


  • Honours College

  • Programma Master Nederlands Recht afstudeervariant Privaatrecht

    Verplichte vakken

    De volgende vakken zijn aangewezen als verplicht voor iedere student die in de richting privaatrecht wil afstuderen:

    • Bijzondere Overeenkomsten
    • Goederenrecht C.S.
    • Civiele Rechtspleging
    • Internationaal Privaatrecht
    • Seminaar Nederlands Recht
    • Recht in praktijk-onderdeel
    • Scriptie

    Optioneel verplichte keuzevakken

    Daarnaast kun je een accent leggen binnen uw afstudeerrichting door middel van optioneel verplichte keuzevakken:

    Keuze A, kies 1 uit 3:

    • Jeugdrecht
    • Omgevingsrecht
    • Ondernemingsrecht 1

    Keuze B, kies 1 uit 3:

    • Personen- en familierecht
    • Huurrecht
    • Personenschade: Theorie & Praktijk

    Zowel in blok 1 als in blok 3 kies je dus 1 vak uit een lijstje van 3. Je mag deze keuze niet vervangen door een ander vak (uit een andere afstudeerrichting)!

    Ander optioneel verplicht keuzevak al behaald?

    Heb je één van de overige optioneel verplichte keuzevakken (Jeugdrecht, Omgevingsrecht, Huurrecht) al gedaan tijdens de bachelor, dan moet je in de master alsnog kiezen uit één van de twee overgebleven optioneel verplichte keuzevakken in dat blok.

    Vakkenpakket laten goedkeuren

    In alle gevallen moet de master minimaal 60 ec aan juridische vakken bevatten, let daar dus goed op bij het invullen van eventuele keuzeruimte. Wil je zeker weten dat je programma goed gekozen is en na afronding een diploma oplevert? Vul dan z.s.m. het vakkenpakket op Progress in en laat dat pakket beoordelen door de examencommissie! Je mag je pakket daarna altijd nog wijzigen en opnieuw ter goedkeuring aanbieden.

    Het volledige programma

    Het programma voor de afstudeerrichting Privaatrecht vindt u op Ocasys.

    Laatst gewijzigd op 14-06-2023


View this page in: English