IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie. Daarmee behoren ze tot de meest veelbelovende academische start-ups van Nederland. De leden van de start-ups zullen dit voorjaar met ScaleNL deelnemen aan een handelsmissie naar Silicon Valley.
Op 2 juni worden de tien winnaars in het zonnetje gezet tijdens de masterclass van het Knowledge Transfer Office (KTO) in Brainport Eindhoven.

Over IMChip
IMChip ontwikkelt energiezuinige computerchips voor de chipindustrie om AI op een duurzame manier te versnellen. De startup werkt met de gepatenteerde memristor technologie die komt uit het lab van prof. Banerjee, om zo chips te ontwikkelen voor toepassingen als zelfrijdende auto’s, waar de elektronica zeer efficiënt AI taken moet uitvoeren met zo min mogelijk vertraging. Het bedrijf dat in najaar 2024 is opgericht bevindt zich nog in een vroeg stadium van productontwikkeling en is bezig investeerders aan te trekken.
Over MimeCure
MimeCure werkt aan een innovatieve therapie voor COPD die tot doel heeft beschadigd longweefsel te herstellen met behulp van een natuurlijk voorkomend eiwitfragment (MC002). Deze regeneratieve aanpak biedt nieuwe hoop voor miljoenen patiënten door de onderliggende oorzaak van de ziekte aan te pakken. De start-up is momenteel vooral gericht op het afronden van preklinisch onderzoek en het zoeken naar investeringen voor de eerste klinische testen bij mensen. Die zullen naar verwachting binnen drie tot vijf jaar starten, en wanneer ze succesvol zijn zouden deze behandeling binnen zeven tot tien jaar beschikbaar kunnen komen voor COPD patiënten.
De Academische Startup Competitie
De Academische Startup Competitie is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Techleap, Nederlandse Universiteiten en de NFU. Dit jaar hebben zeven startups van het UG en het UMCG (waarvan vier FSE-startups) de top 40 gehaald.
Lees meer
Laatst gewijzigd: | 03 april 2025 17:00 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...