Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

ZonMw-onderzoek voor minder proefdiergebruik

20 mei 2014

Een team onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, de Universiteit van Mainz en Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co start een groot onderzoek dat zich richt op het verminderen van proefdiergebruik bij onderzoek naar anti-fibrotische geneesmiddelen. Binnen het ZonMW programma Meer Kennis met Minder Dieren is hiervoor een subsidie van bijna € 500.000 toegekend voor deze publiek-private samenwerking geleid door Dr. P. Olinga (vakgroep Farmaceutische Technologie en Biofarmacie). Boehringer Ingelheim zal dit project (Use of human and animal tissue slices for the development of anti-fibrotic compounds) ook ondersteunen met bijna € 500.000.

Bij fibrose wordt het gezonde weefsel van een orgaan geleidelijk aan vervangen door bindweefsel. Door deze verlittekening kan het orgaan niet (goed) meer functioneren. Van alle ziekten met dodelijke afloop is 45% geassocieerd met fibrose, maar helaas is er geen goed medicijn voorhanden. In dit project worden (humane) modellen voor de fibrose van lever, nier, darm en long ontwikkeld, uitgetest en gebruikt voor geneesmiddelonderzoek. Een groot voordeel is dat hierdoor het gebruik van proefdieren kan worden beperkt.

Daarnaast hoeft er bij de introductie van humane modellen geen vertaalslag meer te worden gemaakt van proefdier naar mens. Hoewel de farmaceutische industrie nog steeds proefdieren moet gebruiken, willen de onderzoekers met hun resultaten de regelgevers ervan overtuigen dat (humane) modellen een veelbelovend en beter alternatief vormen voor de ontwikkeling van nieuwe anti-fibrotische geneesmiddelen.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...