Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

ZonMw-onderzoek voor minder proefdiergebruik

20 mei 2014

Een team onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, de Universiteit van Mainz en Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co start een groot onderzoek dat zich richt op het verminderen van proefdiergebruik bij onderzoek naar anti-fibrotische geneesmiddelen. Binnen het ZonMW programma Meer Kennis met Minder Dieren is hiervoor een subsidie van bijna € 500.000 toegekend voor deze publiek-private samenwerking geleid door Dr. P. Olinga (vakgroep Farmaceutische Technologie en Biofarmacie). Boehringer Ingelheim zal dit project (Use of human and animal tissue slices for the development of anti-fibrotic compounds) ook ondersteunen met bijna € 500.000.

Bij fibrose wordt het gezonde weefsel van een orgaan geleidelijk aan vervangen door bindweefsel. Door deze verlittekening kan het orgaan niet (goed) meer functioneren. Van alle ziekten met dodelijke afloop is 45% geassocieerd met fibrose, maar helaas is er geen goed medicijn voorhanden. In dit project worden (humane) modellen voor de fibrose van lever, nier, darm en long ontwikkeld, uitgetest en gebruikt voor geneesmiddelonderzoek. Een groot voordeel is dat hierdoor het gebruik van proefdieren kan worden beperkt.

Daarnaast hoeft er bij de introductie van humane modellen geen vertaalslag meer te worden gemaakt van proefdier naar mens. Hoewel de farmaceutische industrie nog steeds proefdieren moet gebruiken, willen de onderzoekers met hun resultaten de regelgevers ervan overtuigen dat (humane) modellen een veelbelovend en beter alternatief vormen voor de ontwikkeling van nieuwe anti-fibrotische geneesmiddelen.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...