Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

ZonMw-onderzoek voor minder proefdiergebruik

20 mei 2014

Een team onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, de Universiteit van Mainz en Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co start een groot onderzoek dat zich richt op het verminderen van proefdiergebruik bij onderzoek naar anti-fibrotische geneesmiddelen. Binnen het ZonMW programma Meer Kennis met Minder Dieren is hiervoor een subsidie van bijna € 500.000 toegekend voor deze publiek-private samenwerking geleid door Dr. P. Olinga (vakgroep Farmaceutische Technologie en Biofarmacie). Boehringer Ingelheim zal dit project (Use of human and animal tissue slices for the development of anti-fibrotic compounds) ook ondersteunen met bijna € 500.000.

Bij fibrose wordt het gezonde weefsel van een orgaan geleidelijk aan vervangen door bindweefsel. Door deze verlittekening kan het orgaan niet (goed) meer functioneren. Van alle ziekten met dodelijke afloop is 45% geassocieerd met fibrose, maar helaas is er geen goed medicijn voorhanden. In dit project worden (humane) modellen voor de fibrose van lever, nier, darm en long ontwikkeld, uitgetest en gebruikt voor geneesmiddelonderzoek. Een groot voordeel is dat hierdoor het gebruik van proefdieren kan worden beperkt.

Daarnaast hoeft er bij de introductie van humane modellen geen vertaalslag meer te worden gemaakt van proefdier naar mens. Hoewel de farmaceutische industrie nog steeds proefdieren moet gebruiken, willen de onderzoekers met hun resultaten de regelgevers ervan overtuigen dat (humane) modellen een veelbelovend en beter alternatief vormen voor de ontwikkeling van nieuwe anti-fibrotische geneesmiddelen.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...