Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Roodkeelsialia’s hebben het moeilijk op paradijselijk eiland

19 februari 2014
roodkeelsailia
roodkeelsailia

Ecoloog Kevin Matson van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met zijn onderzoek naar Bermudaanse roodkeelsialia’s de voorpagina gehaald van het wetenschappelijke tijdschrift Physiological and Biochemical Zoology. Zijn onderzoek werpt licht op de kwetsbaarheid van deze iconische vogelsoort, die is afgebeeld op het biljet van twee Bermudaanse dollar.

‘Dit project was een vervolg op mijn promotieonderzoek, waarin ik eilandvogels en vogels van het continent in het algemeen heb vergeleken’, legt Matson uit. Hij wilde een duidelijker beeld krijgen van de verschillen tussen de gewone roodkeelsialia die op het Amerikaanse continent te vinden is en de populatie op het eiland.

Andere onderzoekers hebben genetica gebruikt om aan te tonen dat de populatie op het eiland pas een paar honderd generaties geleden is ontstaan, wat niet erg lang is in de geschiedenis van de evolutie. Maar Matson bewees dat de vogels op Bermuda lichter zijn en langere vleugels hebben dan hun soortgenoten op het continent. ‘Dat is opvallend, want meestal zijn eilandvogels groter dan vogels op het continent en hebben ze kortere vleugels.’

Hij ontdekte ook een hogere sterfte onder jonge roodkeelsialia’s op het eiland. ‘De oorzaak hiervoor zouden de droge seizoenen kunnen zijn, maar ook recent geïntroduceerde roofdieren als wilde katten en nieuwe concurrenten als de huismus zouden hierbij een rol kunnen spelen. Verder is het mogelijk dat het voedsel van de vogels wordt aangetast door het gebruik van insecticiden.’

Het advies van Matson aan de inwoners van Bermuda is om de sterfte onder jonge vogels tegen te gaan door nestkastjes te installeren en te onderhouden. ‘Dit is ook gedaan in Amerika toen daar het aantal roodkeelsialia’s afnam en dat heeft goed gewerkt.’ Een persbericht over het project leidde tot een artikel in de Bermudaanse krant The Royal Gazette. ‘Dat was ook mijn doel toen ik de publiciteit zocht met mijn paper. De Bermudanen vinden hun roodkeelsialia’s belangrijk, dus ik wilde dat ze op de hoogte waren van mijn werk.’

Referentie:

K.D. Matson, R.A. Mauck, S.E. Lynn, and B.I. Tieleman, “Island Life Shapes the Physiology and Life History of Eastern Bluebirds (Sialia sialis),” Physiological and Biochemical Zoology 87(1), January/February 2014.

Meer informatie: Bluebirds Struggle to Find Happiness on Island Paradise

Laatst gewijzigd:10 februari 2017 15:11
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...