Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Studenten maken anti-lekprogramma voor Android-apps

02 augustus 2013
android

Drie Informatica-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben het programma Anaconda geschreven dat Android-apps checkt op het mogelijk lekken van private informatie. Bij het testen van het programma op veertien populaire apps bleek dat maar liefst 42% van de private informatie werd gelekt naar servers van derden.

Veel apps hebben bepaalde informatie nodig van je telefoon. Wat er met deze informatie gebeurt, is niet altijd duidelijk. Zoals je mag verwachten wordt in sommige gevallen de private informatie opgevraagd die nodig is voor het functioneren van de app maar in veel gevallen ook niet. Zo ontdekten de drie Informatica-studenten Stephan Groenewold, Klaas Winter en Jan Veldthuis toen ze hun anti-lekprogramma Anaconda testten.

De studenten lieten Anaconda los op in totaal veertien populaire Android-apps. Zeven hiervan vroegen naar private informatie en lekten dit door naar servers van derden. Anaconda vond in totaal 572 verzoeken om private informatie; in 243 gevallen duidde dit op een mogelijk lek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Diona Bucur

d.bucur@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...