Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Studenten maken anti-lekprogramma voor Android-apps

02 augustus 2013
android

Drie Informatica-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben het programma Anaconda geschreven dat Android-apps checkt op het mogelijk lekken van private informatie. Bij het testen van het programma op veertien populaire apps bleek dat maar liefst 42% van de private informatie werd gelekt naar servers van derden.

Veel apps hebben bepaalde informatie nodig van je telefoon. Wat er met deze informatie gebeurt, is niet altijd duidelijk. Zoals je mag verwachten wordt in sommige gevallen de private informatie opgevraagd die nodig is voor het functioneren van de app maar in veel gevallen ook niet. Zo ontdekten de drie Informatica-studenten Stephan Groenewold, Klaas Winter en Jan Veldthuis toen ze hun anti-lekprogramma Anaconda testten.

De studenten lieten Anaconda los op in totaal veertien populaire Android-apps. Zeven hiervan vroegen naar private informatie en lekten dit door naar servers van derden. Anaconda vond in totaal 572 verzoeken om private informatie; in 243 gevallen duidde dit op een mogelijk lek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Diona Bucur

d.bucur@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...