Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Veni-subsidies voor zes FSE-onderzoekers

01 augustus 2013

Veertien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvangen een Veni-subsidie als onderdeel van het Vernieuwingsimpuls programma van NWO, KNAW en de universiteiten. Met de persoonsgebonden Veni-subsidie ter waarde van (maximaal) 250.000 euro krijgen pas gepromoveerde, talentvolle onderzoekers de kans om drie jaar onderzoek naar hun keuze uit te voeren.

De toekenningen aan de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) zijn:

Through galactic fog to the first stars

Dr. V. (Vibo) Jelic (m), RUG – Kapteyn Institute

Complicated emission from our own Galaxy obscures the first stars in the Universe. Astronomers will study this Galactic "fog", and clear the view towards the early Universe. This will allow them to see 13.2 billion years back in time.

Berekenende babysitters?

Dr. S.A. (Sjouke Anne) Kingma, (m), RUG – CEES - Behavioral Ecology and Self-Organization & Theoretical Biology

In coöperatief broedende dieren stellen sommige individuen eigen voortplanting uit om anderen te helpen in de broedzorg. Aan de hand van computersimulaties en 30 jaar velddata aan de Seychellenzanger zal onderzocht worden waarom zulke individuen dat doen.

Bacterial warfare in the human intestine

Dr. A (Alicia) Lammerts van Bueren (f), RUG – GBB - Microbial Physiology

The human gut microbiome consist of over 1000 bacterial species that are competing for space within the gastrointestinal tract. Researchers will study the activity of bacterial enzymes that target and degrade surface sugar molecules of competing bacterial species in a “bacterial warfare”, which exposes the targeted bacteria for clearance by the immune system. Investigating this novel competition strategy will lead to new insights into the regulation of human microbiome populations.

Systems genetics of metabolic fluxes

Dr. Y. (Yang) Li (f), RUG – GBB - Molecular Systems Biology

Genetic analysis on multiple molecular levels can provide insight into how a genotype relates to a phenotype. The researcher will use this approach to look for heritable causes of metabolite flow rate (flux) through metabolic pathways.

In- en afbraak van membranen

Dr. M.N. (Manuel) Melo (m), RUG - GBB - Moleculaire Dynamica / Biochemie

Sommige antibacteriële eiwitten werken door de bacterie membraan af te breken; anderen gaan de cel binnen en werken van binnenuit. De onderzoekers gebruiken computersimulaties om het verschil te begrijpen, en testen of deze kennis gebruikt kan worden voor betere medicijnen.

The limits to life's diversity

Dr. A. (Alex) Pigot (m), RUG – CEES / COCON - Biology

Life has diversified into a bewildering array of species but is there a limit to how many species can be supported? This research project aims to address this question and identify the ecological and geographical processes regulating species diversity.

Laatst gewijzigd:10 februari 2017 15:07

Meer nieuws