Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

1e plaats voor RUG team in internationaal robotvis toernooi

21 mei 2012
Robotvissen
Robotvissen

Van 18 tot en met 20 mei heeft een team van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) deel genomen aan het IFUR toernooi voor robotvis-waterpolo in Nanjing, China. In de creatieve ronde was het RUG-team bijzonder succesvol met hun samenwerkingsstrategie gebaseerd op hoe wolven jagen in de natuur, en sleepte de eerste prijs in de wacht. Het IFUR toernooi is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor studenten. Dit jaar namen 25 teams deel in de 14 onderdelen.

RUG team in internationaal robotvis toernooi
RUG team in internationaal robotvis toernooi

Controlestrategie voor robotvissen

De deelnemers, Ömer Arslan, Ruben Zwetsloot en Rutger Kamps, zijn studenten technische bedrijfskunde. In het kader van hun bachelor scriptie, gespecialiseerd in discrete technologie en productie automatisering (DTPA), hebben zij elk een controlestrategie ontworpen voor de robotvissen.

Cirkel dribbel en andere spelen

Het RUG-team heeft deelgenomen aan vier onderdelen: 1vs1 waterpolo, ‘ cirkel dribbel ’ , ‘obstakel ontwijken’ en de creatieve onderdeel. Bij 1vs1 waterpolo nemen twee teams het tegen elkaar op met elk één robot vis. Het doel is om te scoren met de bal die in het bad drijft (zie afbeelding). Bij de ‘ cirkel dribbel ’ competitie dient een vis met een bal om een obstakel in het zwembad te zwemmen. Bij het ‘obstakel ontwijken’ dient een vis de bal op te halen en terug te brengen naar het begin langs obstakels. Bij beide onderdelen geldt: het team met de snelste tijd wint. In de creatieve ronde presenteren de teams hun eigen waterrobotonderzoek.

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...