Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Best performance AML Challenge via machine learning technique

23 november 2011

A team of researchers of the Johann Bernoulli Institute, University of Groningen, achieved the best performance at the Molecular Classification of Acute Myeloid Leukaemia (AML) Challenge. They used a machine learning technique that delivered a 100% correct prediction of AML cases in the challenge’s test set.

The AML Challenge was organized jointly by the DREAM project ("Dialogue for Reverse Engineering Assessments and Methods") and the FlowCAP project ("Flow Cytometry: Critical Assessment of Population Identification"). The goal is to identify cases of AML based on flow cytometry data. Example data of diagnosed patients were provided to the participating teams who had to hand in predictions with respect to a set of 180 patients whose real diagnosis was unavailable to the teams.

Machine learning technique

For identifying the AML cases the Groningen team applied a machine learning technique. This technique has been developed within the Intelligent Systems group at the Johann Bernoulli Institute as part of the NWO supported research project Adaptive Distance Measures in Relevance Learning Vector Quantization (Admire-LVQ). The team members were:

·         Michael Biehl, Professor in Computer Science

·         Kerstin Bunte, PhD student

·         Petra Schneider, former PhD student at the Johann Bernoulli Institute, now Postdoctoral Researcher at the University of Birmingham, United Kingdom


Further information:
www.cs.rug.nl/~biehl
www.the-dream-project.org
http://flowcap.flowsite.org

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 12 februari 2018

  In Memoriam | Professor Serge Daan

  Professor emeritus Serge Daan was an inspiring biologist with a broad interest in science. He was a fellow of the Royal Society of Canada and was knighted in the Order of the Lion of the Netherlands. He was awarded several prizes and awards, including...