Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Best performance AML Challenge via machine learning technique

23 november 2011

A team of researchers of the Johann Bernoulli Institute, University of Groningen, achieved the best performance at the Molecular Classification of Acute Myeloid Leukaemia (AML) Challenge. They used a machine learning technique that delivered a 100% correct prediction of AML cases in the challenge’s test set.

The AML Challenge was organized jointly by the DREAM project ("Dialogue for Reverse Engineering Assessments and Methods") and the FlowCAP project ("Flow Cytometry: Critical Assessment of Population Identification"). The goal is to identify cases of AML based on flow cytometry data. Example data of diagnosed patients were provided to the participating teams who had to hand in predictions with respect to a set of 180 patients whose real diagnosis was unavailable to the teams.

Machine learning technique

For identifying the AML cases the Groningen team applied a machine learning technique. This technique has been developed within the Intelligent Systems group at the Johann Bernoulli Institute as part of the NWO supported research project Adaptive Distance Measures in Relevance Learning Vector Quantization (Admire-LVQ). The team members were:

·         Michael Biehl, Professor in Computer Science

·         Kerstin Bunte, PhD student

·         Petra Schneider, former PhD student at the Johann Bernoulli Institute, now Postdoctoral Researcher at the University of Birmingham, United Kingdom


Further information:
www.cs.rug.nl/~biehl
www.the-dream-project.org
http://flowcap.flowsite.org

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...