Veni’s toegekend aan Groningse onderzoekers
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan acht recent gepromoveerde onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen een Veni-subsidie toegekend. Vier van deze jonge gepromoveerden zijn verbonden aan de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen). Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. Met deze financiering kunnen de zeer getalenteerde wetenschappers gedurende een periode van drie jaar onderzoek doen.
De Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO is één van de meest prestigieuze subsidies voor jonge onderzoekers. Het verkrijgen van een Veni geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.
Opvallend talent
De aanvragen voor Veni-subsidies worden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent bezitten voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Zij behoren internationaal tot de top van hun veld.Van de acht Veni-subsidies zijn er vier aan onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering toegekend:
-
Eiwitnanoporiën als nanoreactoren
Dr. A.J. (Arnold) Boersma (m) RUG – Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB)
De onderzoekers zullen een eiwitnanoporie op een nieuwe manier construeren, zodat deze eiwitten toegepast kunnen worden als nanoreactoren. In de nanoporiën worden de belangrijkste chemische omzettingen bestudeerd en inzichten verkregen die niet toegankelijk zijn met behulp van bestaande technieken.
-
Climate change, extreme droughts and biodiversity conservation
Dr. J. (Jofre) Carnicer (m) RUG – Center for Ecological and Evolutionary Studies (CEES)
Climate change is causing more frequent and warmer extreme drought events that impact European biodiversity. The researchers will quantify the response of forests, birds and butterflies to extreme droughts using demographic and genetic techniques.
-
Archaeology of the Milky Way Galaxy
Dr. S. (Shoko) Jin (v) RUG – Kapteyn Astronomical Institute
The outskirts of our Milky Way Galaxy host streams of stars and gas that were stripped from smaller galaxies during fatal, close encounters. By studying their motions, this project aims to determine the distribution of the invisible dark matter around our Galaxy.
-
Zuurstof als bouwsteen
Dr. E. (Edwin) Otten (m) RUG – Stratingh Institute for Chemistry
De inbouw van zuurstofatomen in moleculen is een belangrijke stap in het maken van bijvoorbeeld medicijnen. Rechtstreeks zuurstof (O2) uit de lucht gebruiken heeft grote voordelen, maar is problematisch doordat ongewenste reacties optreden. De onderzoekers ontwikkelen nieuwe manieren om O2 als bouwsteen in synthese mogelijk te maken.
Vernieuwingsimpuls
De Veni-subsidie is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls (www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls). De andere twee zijn de Vidi (voor ervaren postdocs) en de Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Met de Vernieuwingsimpuls biedt NWO talentvolle onderzoekers de kans vernieuwend en grensverleggend onderzoek te doen.Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:36 |
Meer nieuws
-
02 juli 2025
Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech
Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...
-
30 juni 2025
David Lentink partner in internationaal onderzoeksproject naar diernavigatie
Prof. dr. David Lentink is partner in het NaviSense project dat van de Duitse overheid 54,7 miljoen euro toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar de mechanismen die dieren gebruiken om te navigeren en hoe deze mechanismen technologie kunnen...