Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kapteyn Institute bouwt mee aan sterrenwacht Chili

07 oktober 2011

Maandag 3 oktober zijn de eerste sterrenkundige opnames gemaakt met ALMA, de Atacama Large Millimeter Array in Chili. Dit is een telescoop die zal bestaan uit 66 antennes en die grootste telescoop op aarde zal vormen. Op dit moment zijn 20 antennes geplaatst. In elke antenne zit een instrument ontwikkeld door het Kapteyn Astronomical Institute van de Rijksuniversiteit Groningen.

Eerste opnames van telescoop

Met dit instrument kan de niet-zichtbare straling worden opgevangen die sterrenstelsels uitzenden, het zogeheten millimeterdeel van het elektromagnetisch spectrum. ALMA ontvangt millimeter- en submillimetergolven uit het heelal – straling met golflengten die ruwweg duizend keer zo lang zijn als die van zichtbaar licht. Deze lange golflengten stellen astronomen in staat om extreem koude objecten in de ruimte te onderzoeken, zoals de dichte wolken van kosmisch stof en gas waaruit sterren en planeten ontstaan. Ook kunnen met ALMA zeer verre objecten in het jonge heelal worden waargenomen.

Antennae Galaxies, side-by-side comparison of ALMA and VLT observations

Antennae Galaxies, side-by-side comparison of ALMA and VLT observations
With credit "ALMA (ESO/NAOJ/NRAO). Visible light image: the NASA/ESA Hubble Space Telescope"

Botsende sterrenstelsels

Een van de eerste opnames die ALMA maakte van de Antenne Sterrenstelsels NGC 4038 en 4039, twee botsende sterrenstelsels. Uit die botsing ontstaan vele nieuwe sterren. Dit soort stervormingsgebieden zijn zeer interessant voor astronomen.

Op tv
Naar aanleiding van de ALMA first science heeft TV Noord een rapportage gemaakt over de instrumentele en wetenschappelijke bijdrage die het Kapteyn Astronomical Institute van de Rijksuniversiteit Groningen levert aan ALMA. Zie deze video-rapportages:


RTV Noord

You Tube

Meer informatie over ALMA: ESO -website (European Southern Observatory)

Laatst gewijzigd:14 februari 2017 11:53
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 19 maart 2018

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem