Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

ERC Starting Grant voor dr. Otto

22 juni 2011

De European Research Council (ERC) heeft een Starting Grant toegekend aan dr. Sijbren Otto van
het
Stratingh Institute for Chemistry. De ERC Starting Grant is een prestigieuze persoonsgebonden beurs die onderzoekers ondersteunt bij het oprichten van een onderzoeksteam of een onderzoeksprogramma. Otto ontvangt 1,5 miljoen euro voor de duur van vijf jaar. Zijn onderzoek "Self Replication in Dynamic Molecular Networks" is op het gebied van de systems chemistry en combineert organische chemie met moleculaire zelf-assemblage en -replicatie.

Nieuwe concepten in zelf-replicatie

Het onderzoek zal zich richten op nieuwe concepten in zelf-replicatie gebaseerd op de mechanische fragmentatie van grotere geassembleerde structuren om meer kleinere structuren te vormen. De aldus gevormde kleinere structuren kunnen sneller groeien dan de grotere structuren. Het is de verwachting dat dit proces leidt tot exponentiële groei, waarbij het product zelf als katalysator fungeert voor de vorming van meer van hetzelfde product (zogenoemde zelf-replicatie). Dit is een nieuwe manier om macrocycli te vormen. 


Dit onderzoek heeft mogelijke toepassingen op het gebied van moleculaire sensoren, smart materials en systems chemistry.

 

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...