Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Eilanden in het heelal

24 mei 2011

 Volgende week (tussen dinsdag 24 en vrijdag 27 mei) opent de Blaauw Sterrenwacht weer haar deuren voor de maandelijkse publieksavond. De avond start met een lezing over sterrenstelsels en aansluitend kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding door de sterrenwacht. De avond wordt georganiseerd door het sterrenkundige Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Lezing

Sterrenkundige Jeffrey Bout zal een lezing geven over ‘Sterrenstelsels: eilanden in het heelal’. Hij neemt u mee op reis door de ontdekkingen van de afgelopen eeuw, waarbij ons wereldbeeld drastisch veranderde. 100 jaar geleden dacht men dat de Melkweg het hele heelal was, nu weten we dat de Melkweg één van vele miljarden sterrenstelsels is in het heelal. Deze sterrenstelsels zijn stuk voor stuk bijzondere en intrigerende objecten.

Rondleiding

Aansluitend aan de lezing worden rondleidingen door de sterrenwacht gegeven. Hierbij kunnen deelnemers met mooi weer zelf de sterrenhemel observeren met de Gratama Telescoop. Onder andere verschillende sterrenstelsels, zoals het Bodestelsel, het Sigaarstelsel en het Leo Triplet, maar ook de mooie planeet Saturnus zullen te zien zijn.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. De definitieve datum wordt vastgesteld op basis van de weersvoorspelling en wordt 2 dagen van te voren bekend gemaakt. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 21:00. Deelname is gratis en aanmelding is niet nodig, maar het is wel mogelijk een kaartje te reserveren voor de rondleiding. De bekendmaking van de datum en het reserveringsformulier vindt u op de website: www.rug.nl/sterrenwacht.

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13
View this page in: English

Meer nieuws