Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Innovatieve analytische technologieën voor biofarmaca

06 april 2011

De Stichting voor Technische Wetenschappen heeft een subsidie van ca. 1,5 miljoen euro toegekend aan de groepen Analytische Biochemie van de Rijksuniversiteit Groningen (prof.dr. R. Bischoff), Biomedische Analyse van de Universiteit Utrecht (prof.dr. G.J. de Jong) en Biomoleculaire Analyse van de Vrije Universiteit Amsterdam (prof.dr. H. Irth en prof.dr. W.M.A. Niessen). Bovendien ondersteunen diverse bedrijven dit project met een totale bijdrage van ca. 0,8 miljoen euro.

De ontwikkeling van biofarmaca (farmaceutische eiwitten) is momenteel zeer belangrijk voor de farmaceutische en biotechnologische industrie, omdat doorbraken op farmaceutisch gebied m.n. van dit type producten worden verwacht. Insuline is het meest bekende farmaceutische eiwit dat al vele jaren succesvol wordt toegepast. Monoklonale antilichamen kunnen nu ook buiten het lichaam in celcultuur worden geproduceerd en zijn veelbelovend o.a. voor de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Andere moderne biofarmaca zijn het humane groeihormoon en cytokines zoals interferonen. Deze eiwitten hebben een zeer complexe chemische structuur en voor de analyse van deze stoffen moeten nieuwe technologieën worden ontwikkeld. Dit is noodzakelijk voor de screening van nieuwe eiwitten (m.b.v. receptoren), voor de analyse van biologische monsters om het gedrag van deze stoffen in het lichaam te bestuderen en voor de karakterisering van deze producten (heterogeniteit, onzuiverheden, ontledingsproducten). Het consortium bestaande uit de drie genoemde groepen heeft een zeer uitgebreide expertise op deze gebieden en heeft de beschikking over geavanceerde apparatuur die hiervoor zal worden ingezet. Bovendien zullen nieuwe technologieën en systemen worden ontwikkeld en toegepast. De subsidie is toegekend omdat zowel de wetenschappelijke vernieuwing als de toepassingsmogelijkheden als uitstekend zijn beoordeeld.

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...