Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

3 miljoen voor effect natuurherstelplannen op trekvogels

03 januari 2011

Hoogleraar Dierecologie aan de RUG en NIOZ-onderzoeker Theunis Piersma heeft 3 miljoen uit het Waddenfonds toegewezen gekregen voor het project Metawad1. In dit project zal worden bestudeerd wat de invloed is van natuurherstelplannen op trekvogels. Het NIOZ, Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel, is trekker van het project; professor Piersma is projectleider. Metawad heeft een looptijd van 5 jaar en zal door een consortium van NIOZ, RUG, NIOO, Stichting Natuurinformatie en SOVON worden uitgevoerd.


Vijftien jaar trekvogels volgen

Op basis van ruimtelijke modellen onderzoekt het project wat de effecten zijn van veranderingen in verschillende typen leefgebieden (habitats) van de Waddenzee op het gedrag, de fysiologie, de overleving en de populatieontwikkeling van trekvogels. Voorbeelden van habitats zijn een zandige of juist modderige wadbodem, mossel- of oesterbanken, zeegrasvelden en kwelders. Het project zal de effectiviteit van lopende natuurherstelprogramma’s beoordelen voortbouwend op de reeks van waarnemingen naar trekvogels die afgelopen vijftien jaar reeds is gedaan. Bij deze waarnemingen is gekeken naar het gebruik van de verschillende leefgebieden door trekvogels, hun overlevingskansen en hun voortplantingssucces.  

De meeste kanoeten uit Canada en Groenland overwinteren in de Waddenzee
De meeste kanoeten uit Canada en Groenland overwinteren in de Waddenzee

Internationale wisselwerking

De effecten van natuurherstel worden geëvalueerd in een internationaal perspectief; het project kijkt namelijk naar de ecologische wisselwerking tussen de Waddenzee en andere gebieden zoals de broedgebieden boven de poolcirkel en de overwinteringsgebieden in de (sub-)tropen, met name de Banc d’Arguin in Mauritanië. 
 

Meer informatie: www.waddenzee.nl, Prof.dr. Theunis Piersma, theunis.piersma@nioz.nl

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...