Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

3 miljoen voor effect natuurherstelplannen op trekvogels

03 januari 2011

Hoogleraar Dierecologie aan de RUG en NIOZ-onderzoeker Theunis Piersma heeft 3 miljoen uit het Waddenfonds toegewezen gekregen voor het project Metawad1. In dit project zal worden bestudeerd wat de invloed is van natuurherstelplannen op trekvogels. Het NIOZ, Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel, is trekker van het project; professor Piersma is projectleider. Metawad heeft een looptijd van 5 jaar en zal door een consortium van NIOZ, RUG, NIOO, Stichting Natuurinformatie en SOVON worden uitgevoerd.


Vijftien jaar trekvogels volgen

Op basis van ruimtelijke modellen onderzoekt het project wat de effecten zijn van veranderingen in verschillende typen leefgebieden (habitats) van de Waddenzee op het gedrag, de fysiologie, de overleving en de populatieontwikkeling van trekvogels. Voorbeelden van habitats zijn een zandige of juist modderige wadbodem, mossel- of oesterbanken, zeegrasvelden en kwelders. Het project zal de effectiviteit van lopende natuurherstelprogramma’s beoordelen voortbouwend op de reeks van waarnemingen naar trekvogels die afgelopen vijftien jaar reeds is gedaan. Bij deze waarnemingen is gekeken naar het gebruik van de verschillende leefgebieden door trekvogels, hun overlevingskansen en hun voortplantingssucces.  

De meeste kanoeten uit Canada en Groenland overwinteren in de Waddenzee
De meeste kanoeten uit Canada en Groenland overwinteren in de Waddenzee

Internationale wisselwerking

De effecten van natuurherstel worden geëvalueerd in een internationaal perspectief; het project kijkt namelijk naar de ecologische wisselwerking tussen de Waddenzee en andere gebieden zoals de broedgebieden boven de poolcirkel en de overwinteringsgebieden in de (sub-)tropen, met name de Banc d’Arguin in Mauritanië. 
 

Meer informatie: www.waddenzee.nl, Prof.dr. Theunis Piersma, theunis.piersma@nioz.nl

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...