Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Science LinX @ Noorderzon

19 augustus 2010

Science LinX, het science center van de FSE, staat vanaf 19 augustus op Noorderzon in Qu3, een kubus van duizend kubieke meter waar kunst en wetenschap bij elkaar komen. Qu3 is een initiatief van het Science Centrum Groningen, een samenwerking van Groningse kennisinstellingen. Op donderdag 19 augustus wordt het geopend door burgemeester Rehwinkel.

Een aantal interactieve exhibits van Science LinX verhuizen 10 dagen naar de kubus, om ontdekking en verwondering in onderzoek te laten zien. Bezoekers worden uitgedaagd het bekende achter zich te laten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘augmented reality’: met een extra projectielaag over de werkelijkheid heen komen bèta-onderzoekers tot leven in de opstelling ‘Macht-tig’. Een opstelling gebouwd met steun van het Nederlandse Nanopodium. Of door robotvissen te laten voetballen. Of eigen DNA te bestellen aan de DNA-bar van het UMCG.

Workshops en Qu4mance

Elke dag vindt er in Qu3 een Qu4mance plaats: een lezing, performance of debat. Bovendien is er een dagelijks workshop-programma: van een ‘Lauf der Dinge’ wedstrijd waarin bezoekers worden uitgedaagd de langste kettingreactie te creëren, of een beetje vleermuis te worden met een sonarbril in ‘Bat Sounds’.

Art meets Science

Science LinX werkte speciaal voor Qu3 samen met kunstenaars Chantalla Pleiter, Tarik Barri en Teackele Soepboer. Het resultaat is te bewonderen bij de installaties ‘Ficus Benjaminnen’ en ‘Het GeluidsUniversum’. Ook hier zijn grenzen ver te zoeken: interactie met pratende planten, of je eigen universum creëren in het planetarium, als kroon op de kubus.

Presentaties in Qu4mance:

Zaterdag 21 augustus 2010, 19.15 uur Bart vandeLaar, Bart’s Cookin’: science in de keuken.
Maandag 23 augustus, 19.15 uur Peter Barthel, hoogleraar sterrenkunde over de maan: ‘van maandag tot maanzaad’.
Dinsdag 24 augustus, 19.15 uur Genetica-UMCG presenteert de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van DNA-onderzoek.
Woensdag 25 augustus, 19.15 uur Kees Hummelen, hoogleraar Materials Science, presenteert de ontwikkeling en nieuwe toepassingen van zonnecellen voor het realiseren van duurzame energie.

Wanneer

19 tot met 29 augustus 2010

Meer informatie

www.qu3.nl/
www.sciencelinx.nl
www.nanopodium.nl
Bart van de Laar, b.j.van.de.laar@rug.nl, 06 17776585

Laatst gewijzigd:10 februari 2017 12:16

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.