Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wubbo Ockelsprijs 2010 voor prof.dr. H.W. Frijlink en dr. A.H. de Boer

23 april 2010

Op 21 april is de Wubbo Ockelsprijs 2010 toegekend aan prof.dr. Eric Frijlink en  dr. Anne de Boer van het Groningen Research Institute of  Pharmacy van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij ontvingen de prijs tijdens een bijeenkomst in het Gasuniegebouw uit handen van burgemeester dr. J.P. (Peter) Rehwinkel.

De prijswinnaars ontvangen de prijs voor de succesvolle ontwikkeling van een innovatieve inhalator voor astma- en COPD patiënten, de zogeheten Novolizer. De jury koos hen tot winnaar uit elf inzendingen. De prijs bestaat uit een plastiek van de Groninger kunstenaar Hugo Hol, een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro.

Ontwikkeling van de Novolizer

Anne de Boer en Erik Frijlink hebben een innovatieve poederinhalator ontwikkeld tegen astma en COPD die ten opzichte van bestaande inhalatoren vele voordelen biedt. Hun ontwerp is het resultaat van jaren lang intensief onderzoek naar de toediening van geneesmiddelen aan de luchtwegen. Met de nieuwe inhalator, de Novolizer, komt het geneesmiddel veel dieper in de longen terecht waardoor het niet alleen effectiever werkt, maar ook veel minder bijwerkingen geeft. De Novolizer is door patiënten veel eenvoudiger te bedienen en geeft signalen af waardoor de patiënt weet dat hij/zij goed heeft geïnhaleerd.

Op wereldmarkt

De Novolizer is inmiddels wereldwijd op de markt gebracht en het aantal geneesmiddelen tegen astma en COPD dat met deze inhalator kan worden ingenomen wordt binnenkort verder uitgebreid. Verschillende farmaceutische bedrijven zijn daarbij betrokken. Daarnaast werken de Boer en Frijlink met hun team van specialisten momenteel aan een speciale wegwerpinhalator (de Twincer) voor geneesmiddelen tegen onder andere taaislijmziekte en tuberculose. Deze nieuwe inhalator is ook geschikt voor vaccinaties tegen influenza (griep) en andere infectieziekten en mag zich nu al in een grote belangstelling van de farmaceutische industrie verheugen. Verwacht wordt daarom dat ook deze nieuwe Twincer over een aantal jaren beschikbaar komt voor de patiënt.

Wubbo Ockelsprijs

De Wubbo Ockelsprijs wordt tweejaarlijks door de Gemeente  Groningen uitgereikt aan mensen die een uitzonderlijke  prestatie hebben geleverd op het gebied van  natuurwetenschappen of techniek en een band hebben met  Groningen. Wubbo Ockels was de eerste die deze prijs won  in 1986. Niet alleen prestaties van wetenschappelijk  onderzoek maar ook bijzondere praktische uitvindingen en  technische innovaties komen voor de prijs in aanmerking.Meer informatie:

Prof.dr. H.W. Frijlink

Dr. A.H. de Boer

Wubbo Ockelsprijs

(Bron: o.a. Groninger Internet Courant)

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 27 juni 2018

  Internationaal eerbetoon voor Groningse sterrenkundige Mariano Mendez

  Mariano Mendez, hoogleraar hoge-energie astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt internationaal geëerd voor zijn hulp aan jonge wetenschappers in ontwikkelingslanden. Op zondagavond 15 juli ontvangt hij de Distinguished Service Medal van...

 • 27 juni 2018

  Grutto's blijken echte hoogvliegers

  Onze nationale vogel, de grutto, vliegt tijdens zijn trektocht naar en van de West-Afrikaanse overwinteringebieden voor meer dan 20% van de tijd op grote hoogte. Dat wil zeggen op ca. vijf kilometer; soms vliegen de grutto’s zelfs op hoogtes van bijna...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...