Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Chris W. Ormel wint de van Swinderenprijs 2009

16 december 2009

De van Swinderen Prijs 2009 is toegekend aan de astronoom Chris W. Ormel. Deze pnderscheiding van het Koninklijk Natuurkundig Genootschap te Groningen wordt jaarlijks toegekend aan de beste Nederlandse samenvatting [PDF] van een proefschrift in de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen) of in de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van 2250 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats op 19 januari 2010 voorafgaande aan de lezing van het KNG in Images, Poelestraat 30, te Groningen.  

De Van Swinderen prijs werd in 1991 ingesteld door het Koninklijk Natuurkundig Genootschap en wordt voor de 18e maal uitgereikt. De jury stond deze keer onder voorzitterschap van Prof. dr. A.J. Moshage. Als criterium geldt dat de Nederlandse samenvatting enerzijds een juist beeld geeft van de inhoud van het proefschrift en anderzijds voor niet-deskundigen begrijpelijk is. De titel van Ormels proefschrift luidt:
"The early stages of planet formation: how to grow from small to large".

Dr. Chris W. Ormel (Tunesie, 1981) studeerde sterrenkunde (doktoraal cum laude in 2004) aan de RUG en promoveerde op 10 oktober 2008 aan het Kapteyn Instituut van de RUG. De promotores waren Prof. dr. A.G.G.M. Tielens en Prof. dr. M.C. Spaans. In 2008 werd hem door Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Rubicon-subsidie (voor veelbelovende wetenschappers) toegekend. Tegenwoordig werkt hij als post-doc op het Max-Planck- Institut für Astronomie in Heidelberg.

Laatst gewijzigd:09 juli 2018 10:36
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...