Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Een nieuw wereldbeeld

27 november 2009

Henk Kubbinga’s boek “The molecularization of the world picture, or the rise of the Universum Arausiacum” (ISBN 978-90-814428-1-7) beschrijft in twee delen de opkomst van het tegenwoordig nagenoeg exclusieve moleculaire denken in natuur- en levenswetenschappen. Het is mondiaal gericht in de zin dat er ook aandacht wordt besteed aan de wetenschapshistorische ontwikkelingen in China, Japan, India en de Arabisch-Islamitische wereld, al ligt het zwaartepunt in Europa.

Omdat de molecuultheorie een Nederlandse vinding is (Isaac Beeckman, ca. 1620) en bovendien vele Nederlanders hebben bijgedragen aan haar ontwikkeling, is Kubbinga zo vrij geweest het tegenwoordig algemeen aanvaarde moleculaire wereldbeeld te vernoemen naar het Huis van Oranje (‘Arausiacum’). Een snuifje 17de eeuw, kortom. Het boek is tegelijk een manifest van de Europese gedachte. Kubbinga heeft dan ook de steun verworven van het voorzitterschap van de voornaamste Europese wetenschappelijke genootschappen (zie deel II, ‘Honorary Committee’).

Emeritus-hoogleraar radiologie Kees Thijn, sinds jaren een gevestigd kunstschilder, heeft de kern van Kubbinga’s boek samengevat in een gelijknamig schilderij (2009; olieverf op paneel). Thijn schildert in de symbolistisch-surrealistische traditie van Salvadore Dalí (1904-1989) en René Magritte (1898-1967). Kubbinga werd gegrepen door Thijns werk “De eenwording van Europa” (2005; olieverf op paneel). Omgekeerd werd Thijn, de overtuigde Europeaan, getroffen door de surrealistische aspecten van het nieuwe wereldbeeld. Zo wist hij de diverse moleculaire wetenschappen vast te leggen op een voor elk karakteristiek moment.

Informatie: Dr. habil. Henk Kubbinga, tel. (050) 5735609, Em. Prof.dr. Kees Thijn, tel. (050) 5267744; zie ook www.KeesThijn.nl

Laatst gewijzigd:10 februari 2017 15:25

Meer nieuws

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...

 • 28 november 2018

  RUG-student wint Unilever Research Prize

  Het kweken van zeewier als toekomstige voedselbron, dat onderzocht Wouter Muizelaar, student Mariene Biologie en Science+, Business and Policy aan de RUG, in zijn masterscriptie “Seaweeds and Carbohydrates: Assessment of starting a new Public Private...