Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling Informatiekunde

Lezing Bert Bos, donderdag 14 april 2011

11 april 2011

Op donderdag 14 april 2011 vanaf 16:15 (zaal 1312.007) geeft dr. Bert Bos (W3C) een lezing over de laatste ontwikkelingen in Cascaded Style Sheets. Bert Bos studeerde wiskunde in Groningen en promoveerde bij Informatiekunde (1993). Daarna vertrok hij naar het World Wide Web Consortium (W3C) waar hij samen met Håkon Wium Lie Cascaded Style Sheets ontwikkelde, een standaard in de webtechnologie.

Hieronder staat een samenvatting van de lezing. Iedereen is van harte welkom bij deze voordracht!

Nieuwe typografie voor Web-applicaties - De nieuwste ontwikkelingen voor CSS Level 3 in W3C

CSS is een formele taal voor het specificeren van de pagina-opmaak en de typografie van (HTML, XML) documenten. De kern, genaamd "level 1," dateert van 1996 (en is voor een deel bij Alfa-Informatica in Groningen ontwikkeld!). Op dit moment werkt het W3C aan "level 3," waarmee veel geavanceerdere typografie mogelijk moet zijn, voor zo mogelijk alle talen en schriftsoorten in de wereld. Tegelijkertijd moet CSS zelf eenvoudig te gebruiken zijn, efficient te implementeren en robuust in het geval van foute input.

Deze presentatie geeft een overzicht van de verschillende modules van CSS en hun stadium van ontwikkeling. Elke module behandeld een specifiek aspect van lay-out: bijvoorbeeld verticale tekst (voor Japans en Chinees), kleuren, kolommen, woord-afbreekregels, en interactie met de gebruiker. Enkele voorbeelden laten zien wat zo'n module bevat, welke overwegingen een rol spelen bij de ontwikkelingen hoe de resultaten worden getest. Op dit moment behoren in het bijzonder lay-out voor "e-books" en voor "apps" (applicaties gebaseerd op Web-technologie, veelal voor mobiele telefoons) tot de prioriteiten.

Laatst gewijzigd:30 juli 2018 14:27

Meer nieuws