Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling Informatiekunde

Automatisch ontleedprogramma doorbreekt magische grens

14 december 2010

Het automatische ontleedprogramma Alpino  is in staat om Nederlandse zinnen redekundig te ontleden. Niet alleen geeft het programma aan welke woorden van de zin bij elkaar horen in woordgroepen, maar het geeft ook aan wat het onderwerp, het lijdend voorwerp en de bepalingen in de zin zijn.

Alpino werd gedurende de laatste tien jaar ontwikkeld door onderzoekers van de afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze week was er voor deze onderzoekers taart: het programma doorbrak op een standaardverzameling van meer dan 7100 testzinnen de magische grens van negentig procent accuratesse. Dit betekent dat de ontleedbeslissingen die het programma moet maken in meer dan 90% van de gevallen correct zijn. Hiermee benadert het programma de kwaliteit van taalkundigen. Ook taalkundigen zijn niet altijd in staat om de juiste ontleding te kiezen. In een eerder onderzoek bleek dat taalkundigen deze taak volbrengen met een accuratesse van ongeveer 94 procent.

De automatische ontleder kan worden gebruikt in allerlei toepassingen waarbij het extraheren van informatie uit Nederlandse teksten een belangrijke rol speelt, zoals bij Question Answering, Machine Translation, Information Extraction, en vele andere toepassingen.

Laatst gewijzigd:30 juli 2018 14:27