Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling Informatiekunde

Een supercomputer leest de krant

26 maart 2009

Een artikel in de Standaard over het gebruik van Groningen software (Alpino) in Leuven. Alpino werd door Gertjan van Noord ontwikkeld.

Was de grootste gebruiker van supercomputerkracht aan de Leuvense universiteit in 2008 een kernfysicus, een ingenieur of een biochemicus? Nee, het was een taalkundige, Kris Heylen van de onderzoeksgroep kwantitatieve lexicologie en variatielinguïstiek (onder leiding van Dirk Geeraerts). Een artikel in de Standaard (26 maart 2009) gaat wat dieper in op het werk van Heylen en zijn collega's. Om "op industriële schaal" aan zinsontleding te kunnen doen gebruikten ze een cluster van computers. Hiermee werden in één keer alle zinnen ontleed die in een periode van zeven jaar in zes Vlaamse kranten gepubliceerd werden. Een slordige honderd miljoen zinnen met samen anderhalf miljard woorden. Het werk van Heylen en zijn collega's moet leiden tot betere zoekmachines, betrouwbaarder vertaalsoftware en meer up-to-date woordenboeken.

Laatst gewijzigd:30 juli 2018 14:27

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 08 oktober 2018

  Computationeel taalkundigen te terughoudend in delen van onderzoeksdata en zelfgeschreven software

  Onderzoekers binnen de computationele taalkunde zijn nog onvoldoende bereid hun onderzoeksdata en benodigde zelf geschreven software en commando’s te delen met andere onderzoekers. Dat concluderen RUG-wetenschappers Martijn Wieling, Josine Rawee en...