Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling KunstgeschiedenisSymposium KunstkritiekOver de serie

Tussen kunst en document

Fotografiekritiek in Nederland 1980-2015
Deel 9
Deel 9

Door: Frits Gierstberg en Anne Ruygt
Verschenen: november 2016

Pas omstreeks 1980, toen fotografie al bijna anderhalve eeuw bestond, kwam in Nederland een brede publieke en museale belangstelling voor dit medium op gang. Met tentoonstellingen, publicaties, nieuwe tijdschriften, festivals en eigen instituten werd fotografie in relatief korte tijd als een serieuze (artistieke) discipline geaccepteerd en zelfs populair. Maar hoe moest er over zo’n veelzijdig fenomeen worden geschreven? Als kunst, als document of toch als een cultureel en maatschappelijk verschijnsel? Tussen kunst en document laat zien hoe er in de afgelopen 35 jaar over fotografie is nagedacht en geschreven: analytisch, beschouwend, polemisch, literair, bij vlagen met humor en tot op de dag van vandaag inspirerend. Deze bloemlezing bevat bijdragen van onder anderen Hans Aarsman, Merel Bem, Hans den Hartog Jager, Mariëtte Haveman, Rudy Kousbroek, K. Schippers, Pauline Terreehorst en Melchior de Wolff. Zij schreven over bekende fotografen als Ed van der Elsken, Nan Goldin en Allan Sekula en over onderwerpen als World Press Photo, de positie van amateurfotografie en de fotograaf als ‘luie schilder’.

Frits Gierstberg is kunsthistoricus en als curator verbonden aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Anne Ruygt is kunsthistoricus en curator. Eerder werkte zij als junior conservator fotografie bij het Stedelijk Museum Amsterdam.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 15:56