Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling KunstgeschiedenisSymposium KunstkritiekOver de serie

What’s Happening?

Neo-avant-garde en de Nederlandse kunstkritiek 1958-1975
Deel 6
Deel 6

Door: Jonneke Jobse en Catrien Scheuder
Verschenen: december 2015

What’s Happening? neemt de lezer mee naar de roerige jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Het Stedelijk Museum in Amsterdam schudde kunstwereld en publiek wakker met tentoonstellingen als Bewogen Beweging, Dylaby, Nul, Nul  negentienhonderd vijf en zestig en Op Losse Schroeven. Het Stedelijk Van Abbemuseum in Eindhoven organiseerde de eerste spraakmakende tentoonstelling in Nederland van Joseph Beuys, het Haags Gemeentemuseum presenteerde Minimal Art, Sonsbeek 71 ging alle perken te buiten en de documenta in Kassel en de Biënnale in Venetië werden mikpunt van kunstenaarsprotesten. De kunstwereld stond te trillen op zijn grondvesten en ook de rol van de kunstcriticus kwam ter discussie te staan. Recensies van onder anderen Cor Blok, Carel Blotkamp, Jan Eijkelboom, Rudi Fuchs, Betty van Garrel, Ron Kaal, George Lampe, K. Schippers en Lambert Tegenbosch laten zien hoe de artistieke vernieuwingen in Nederland werden ontvangen.

Jonneke Jobse was tot 2012 werkzaam als universitair hoofddocent aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij publiceert over naoorlogse beeldende kunst en kunstkritiek. Jobse is mederedacteur van deze reeks. Catrien Schreuder is werkzaam als hoofd educatie en publieksbegeleiding van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Zij publiceerde onder meer over videokunst.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 15:56