Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling KunstgeschiedenisSymposium KunstkritiekOver de serie

Wegwijzers in oude en moderne kunst

Kunstkritiek van Niehaus, Hammacher, De Gruyter en Engelman 1918-1965
Deel 11
Deel 11

Door: Peter de Ruiter m.m.v. Hans Ebbink
Verschijnt: juni 2017

Kort na de Eerste Wereldoorlog traden enkele jonge, getalenteerde kunstcritici naar voren met een eigenzinnige en verfrissende visie op de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. In duidelijke bewoordingen lieten Kasper Niehaus, A.M. Hammacher, W. Jos. de Gruyter en Jan Engelman precies weten waar zij stonden. Al spoedig werden zij gezien als belangrijke exponenten van de Nederlandse kunstkritiek. Of zij zich nu uitlieten over de cryptisch aandoende beeldtaal van Jheronimus Bosch of Marc Chagall, de sculptuur van Auguste Rodin, het abstracte werk van Piet Mondriaan, of over de experimenteerdrift van de nog jonge Karel Appel, steeds weer namen zij de lezer bij de hand langs kwalitatief sterke of juist minder geslaagde kunstwerken. In Wegwijzers in oude en moderne kunst is een fraaie selectie kritieken en beschouwingen bijeengebracht. Hierin tonen deze vier critici zich betrouwbare gidsen die de lezer van nu nog altijd weten te prikkelen en hem wegwijs maken op het labyrintische terrein van de moderne kunst.

Peter de Ruiter is verbonden aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert over twintigste-eeuwse kunst en kunstkritiek en is initiatiefnemer en hoofdredacteur van Kunstkritiek in Nederland 1885-2015. Kunsthistoricus Hans Ebbink is eind- en beeldredacteur van deze reeks.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 15:56